Vondra přednesl europoslancům českou vizi boje s krizí

Štrasburk - Europoslanci dnes debatují o krizi a měli by hlasovat také o zprávách hodnotících plány Evropské komise na obnovu evropského hospodářství. Přednést stanoviska českého předsednictví v boji s krizí jim přišel vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. V Evropském parlamentu brojil proti protekcionismu a zdůraznil, že pro překonání krize je důležité obnovení finančních toků mezi bankami.

„Nebudeme chránit pracovní místa vytvářením bariér zahraniční konkurenci. Musíme maximálně využívat jednotný trh jako motor obnovy,“ podtrhl ve svém projevu Vondra, podle kterého není protekcionismus správným nástrojem boje s finanční krizí, ale právě naopak. Česko jako předsednická země se proto snaží aktivity jednotlivých členských zemí unie koordinovat a zatím se mu to podle Vondry daří.

První krok na cestě k prosperitě: Mezibankovní úvěry

Řeč byla také o prioritách českého předsednictví v boji se světovou finanční a hospodářskou krizí. „Naší hlavní prioritou je obnovení poskytování úvěrů. Musíme obzvlášť řešit závadná aktiva bank, protože ta je odrazují od opětovného započetí půjčování,“ řekl evropským zákonodárcům Vondra.

Bank se týkají i další kroky, které by měla unie na cestě k prosperitě podniknout. Nesmírně důležité je zlepšení regulace a dohledu nad evropskými finančními institucemi.


Česko sklidilo kritiku od socialistů, pochvalu od Barrosa

Do českého předsednictví se na dnešní schůzi evropského parlamentu ostře pustil šéf socialistické frakce Martin Schulz. Kritizoval především premiéra Mirka Topolánka za to, že chybí na dnešním zasedání. Navíc podle něj členské státy pod taktovkou Česka nedělají dost pro překonání hospodářských problémů.

Čechy naopak pochválil předseda Evropské komise José Manuel Barroso, podle kterého Česko dokonale spolupracuje s komisí a ve snaze o obnovu evropské ekonomiky se velmi silně angažuje.