Europoslanci schválili plán obnovy evropské ekonomiky

Štrasburk - Poslanci Evropského parlamentu dali na dnešním plenárním zasedání zelenou plánu na podporu hospodářství EU zasaženému hospodářskou krizí. K souboru opatření pocházejících z dílny Evropské komise však zároveň připojili zprávu, ve které volají po posílené roli unie při slaďování pomoci jednotlivých členských států svým ekonomikám.

Plán obnovy počítá s finanční injekcí ve výši zhruba 200 miliard eur (5,4 bilionu korun) na podporu evropské ekonomiky. Tuto sumu už EU schválila na summitu šéfů států a vlád v prosinci. „Děkujeme, že jste hlasovali pro solidaritu (mezi evropskými státy),“ řekl po hlasování šéf socialistické frakce Martin Schulz.

EU má být jednotná 

I přes svůj souhlas s plánem se nicméně evropští zákonodárci obávají toho, aby se záchranný projekt pro evropské hospodářství nezvrtl v soubor různých vnitrostátních plánů, které by dostatečně nezohledňovaly společný zájem sedmadvacetičlenného bloku.

Společný a koordinovaný přístup poslanci prosazují také při řešení politiky zaměstnanosti. Brusel očekává, že v blízké budoucnosti přijde v důsledku hospodářské krize o práci 3,5 milionu lidí a míra nezaměstnanosti v letošním roce vzroste na 8,7 procenta.

Legislativní orgán unie dnes v rámci jednání o současné hospodářské krizi podpořil i plán na jednodušší a rychlejší čerpání peněz ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti, což má pomoct chudším regionům a státům přestát současné ekonomické těžkosti. S tímto plánem přišla před časem Evropská komise.

Nové poplatky pro autodopravce

Evropští zákonodárci dnes také odsouhlasili návrh směrnice, podle které by bylo v Evropské unii možné zpoplatnit majitele nákladních vozů na základě míry znečištění vzduchu a kvůli hluku. Evropský parlament chce, aby členské státy výtěžek z poplatků investovaly na posílení šetrnosti automobilů vůči životnímu prostředí a do dopravní infrastruktury.

Návrh směrnice musí ještě odsouhlasit členské státy v Radě EU. Podle europoslanců by nákladní a těžká vozidla měla platit za znečištění vzduchu, hlukové znečištění a též přetížení komunikací. Zpoplatněna by měla být vozidla s hmotností nad 12 tun, od roku 2012 také automobily vážící více než 3,5 tuny.