Nejbohatším mužem planety je opět Gates, Kellner 76.

New York - Bill Gates se vrátil do čela žebříčku nejbohatších lidí světa sestavovaného časopisem Forbes, ze kterého ho loni sesadil americký investor Warren Buffett. Tomu letos s majetkem 37 miliard dolarů (784,4 miliardy korun) patří druhá příčka. Nejbohatší Čech Petr Kellner si v žebříčku oproti loňsku polepšil, když poskočil z 91. na 76. příčku.

Hodnotu Gatesova majetku Forbes odhadl na 40 miliard dolarů, Kellnerovo jmění pro letošek spočítal na miliard šest (přes 126 miliard korun). Majetek Kellnera, spolumajitele skupiny PPF, se ale meziročně snížil o 3,3 miliardy dolarů. Kvůli globální krizi ale jiní nejbohatší lidé světa tratili mnohem více, a tak Kellner v žebříčku získal.

Newyorský starosta Michael Bloomberg patří k několika málo zástupcům v žebříčku, jejichž majetek loni navzdory krizi vzrostl. Mediální magnát loni zvýšil svůj majetek o 4,5 miliardy dolarů na celkových 16 miliard a obsadil v žebříčku 17. příčku.

Na osmé místo ze čtvrtého se propadl indický ocelářský magnát Lakshmi Mittal, který je majitelem největší ocelárenské skupiny na světě ArcelorMittal a vlastní také bývalou ostravskou Novou huť. Jeho majetek Forbes odhaduje na 19,3 miliardy, loni to bylo 45 miliard dolarů.

Zakladatel Facebooku ze seznamu vypadl 

Nejmladším miliardářem je pětadvacetiletý princ Albert von Thun und Taxis na 318. příčce. Loňský nejmladší miliardář, zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg (24), letos ze seznamu vypadl.

Mezi ženami je nejbohatší Alice Waltonová z rodiny, které patří americký obchodní řetězec Wal-Mart. Alice Waltonová s majetkem 17,6 miliardy dolarů obsadila 13. příčku, hned za ní skončila další členka rodiny Waltonů, Christy Waltonová.

Rusům spadl hřebínek 

Celkově se počet miliardářů kvůli krizi proti loňskému roku snížil o třetinu na 793 a hodnota majetku těch, kteří v žebříčku zůstali, se smrskla o pětinu. „Byli postiženi jako většina lidí. Jejich cenné papíry ztratily hodnotu, stejně jako nemovitosti,“ poznamenala k výsledkům editorka Forbesu Luisa Kroll.

Loni okupovali žebříček hlavně Indové a Rusové. Loňské číslo devět, jinak nejbohatší Rus Oleg Děripaska a Kellnerův obchodní soupeř, se propadl hluboko do pole poražených. Důvodem jsou Děripaskovy velké ztráty na akciových trzích. Navíc ruským magnátům obecně uškodil propad cen komodit, jako je ropa, zemní plyn nebo hliník, který následoval celkové zpomalení ekonomiky.

Nejbohatší lidé světa na seznamu Forbesu pocházejí z 52 zemí. Nejvíce, 359, jich je z USA. Evropa má v žebříčku 196 zástupců, Asie 130, Blízký východ a Afrika společně 58 a Latinská Amerika 50.

  • Hlavní akcionář finanční skupiny PPF autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/115/11474.jpg
  • Americký magazín Forbes autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/733/73241.jpg