ČEZ dostane od státu zákon proti dlužníkům

Praha - Elektrárenská společnost ČEZ brzy dostane od vlády silnou zbraň na zákazníky, které označí za neplatiče elektřiny. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) totiž navrhuje zákon, který ČEZ umožní nechat lidi bez proudu, dokud nezaplatí jím vyčíslenou náhradu škody. Změnit by se tak měla současná praxe, kdy podle energetického zákon smí ČEZ lidem odpojit elektřinu jen do doby, než nainstaluje nový elektroměr. Píší o tom Lidové noviny.

Pokud firma doloží, že dlužník odebíral elektřinu nelegálně, musí po něm pak vymáhat dlužné částky zpětně. Tím jsou chráněni lidé, u nichž se prokáže, že elektřinu nekradli. Podle právníků, kteří zastupují dlužníky, je chystaná úprava naprosto nepřípustným tlakem. Podle nich tak bude moci ČEZ vypnout elektřinu i v případě, že získá pouhé podezření.

Pokud se však podezření neprokáže, bude domnělý neplatič celou dobu bez proudu. „Je to zákon jasně napsaný pro ČEZ,“ uvedl Jan Rytíř, zmocněnec více než stovky lidí, kteří se soudí s ČEZ kvůli údajným nedoplatkům.

MPO zákon brání. Úprava je prý nutná, aby se přispělo k účinnějšímu odhalování nelegálních odběrů. „Černé odběry jsou v ČR vzrůstajícím problémem, který dodavatelům elektrické energie působí ročně stamilionové škody,“ řekl k tomu mluvčí ministerstva Tomáš Bartovský. Podle něj prý MPO jen slaďuje už dnes platnou vyhlášku se zákonem.

Zákon přispívá k legalizaci drsné praxe 

Podle Rytíře však novela vzniká i kvůli nedávné kauze, kdy zvláštní tým společnosti ČEZ zaměřený na odhalování černých odběrů proudu odpojoval domnělé neplatiče od elektřiny. Pracovníci firmy si pak tyto lidi zvali v nočních hodinách na jednání a nutili je zaplatit pokuty. Teď však 32 členů tohoto komanda čelí obvinění s trestného činu vydírání. Nový zákon by tak legalizoval praxi, podle které ČEZ nezapojí elektřinu do té doby, než dlužník zaplatí. „Tento zásah do energetického zákona má zpětně legalizovat činnost komand společnosti ČEZ, proti které již dva roky bojuji,“ řekl Rytíř.