Freddie a Fannie jsou v hluboké ztrátě, žádají vládu o miliardovou pomoc

New York - Freddie Mac, jedna ze dvou polostátních hypotečních agentur, které stojí v pozadí současné finanční krize, prodělala ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku 23,9 miliardy dolarů (přes 500 miliard korun). Už ve třetím čtvrtletí předtím byla ve ztrátě 25,3 miliardy dolarů. Agentura také požádá o dodatečnou vládní pomoc v hodnotě téměř 31 miliard dolarů.

Freddie Mac je druhým největším poskytovatelem financí na hypotéky ve Spojených státech. Společně s další hypoteční agenturou Fannie Mae, která čtvrtletně prodělala ještě o 1,3 miliardy dolarů více, vlastní či garantují téměř polovinu všech hypotečních úvěrů, které byly v USA vydány. Celkový objem takových úvěrů se pohybuje kolem 12 bilionů dolarů, z toho na obě agentury připadá zhruba pět bilionů USD.

Freddie Mac a Fannie Mae fungují tak, že od bank vykupují hypotéky a přetváří je na jiné investiční nástroje, které nabízejí investorům v USA i zahraničí. Jejich cílem je zajistit, aby poskytovatelé hypoték měli dostatek prostředků na jejich poskytování. Vláda se jejich prostřednictvím snaží podporovat trh s bydlením.

Kritici ovšem poukazují na to, že tak přispěly k vytvoření bubliny na realitním trhu, jejíž splasknutí se pak prostřednictvím Fannie a Freddie přelilo na finanční trhy. Kvůli obrovským problémům, do kterých se obě agentury v souvislosti s krizí dostaly, se nad nimi v září rozhodla vláda převzít kontrolu.

Starší z obou agentur je Fannie Mae, plným názvem Federal National Mortgage Association, a vznikla už v roce 1938. Vláda prezidenta Franklina Roosevelta ji tehdy založila jako odpověď na problémy, v nichž se po Velké hospodářské krizi ocitla řada bank. V roce 1968 byla agentura mnohem větší a znamenala zátěž pro státní rozpočet. Prezident Lyndon Johnson se ji proto rozhodl vyčlenit ze státních financí a přeměnit ji na veřejně obchodovanou společnost. Za další dva roky byla založena Freddie Mac.