Provozní zisk Škody Auto loni klesl o pětinu

Wolfsburg - Provozní zisk automobilky Škoda Auto se loni propadl o více než pětinu na 565 milionů eur (15,3 mld. Kč) z předchozích 712 milionů eur (19,2 mld. Kč). Vliv na výsledek měla silná koruna. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou dnes zveřejnila mateřská společnost Volkswagen. Její provozní zisk loni naopak stoupl o tři procenta na 6,3 miliardy eur (170 miliard Kč), ale v letošním roce počítá s poklesem zisku i tržeb.

„Leží před námi mimořádně obtížný rok,“ upozornil generální ředitel Volkswagenu Martin Winterkorn. Firma již v lednu oznámila, že její prodej loni stoupl o 0,6 procenta na rekordních 6,23 milionu vozů. Prodej škodovek loni vzrostl o více než sedm procent na rovněž rekordních 674 500 vozů. Předseda představenstva Škody Reinhard Jung však tento měsíc na ženevském autosalonu uvedl, že v letošním roce očekává pokles prodeje.

Automobilový průmysl po celém světě se nyní potýká s poklesem poptávky, protože světová finanční krize vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry a výdajů. Slabá poptávka již přinutila Volkswagen i Škodu k dočasnému snižování produkce.

Volkswagen je největším výrobcem automobilů v Evropě. Většinovým akcionářem podniku je německý výrobce luxusních vozů Porsche, který začátkem letošního roku zvýšil svůj podíl ve Volkswagenu na 50,8 procenta. Jeho cílem je získat ve VW v dohledné době 75 procent.

Volkswagen
Zdroj: ČT24
Vydáno pod