Evropská unie zvažuje půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu

Brusel - Evropská unie uvažuje o tom, že půjčí 75 miliard až 100 miliard dolarů Mezinárodnímu měnovému fondu. Tyto peníze by měly pomoci posílit úvěrovou kapacitu fondu a ten by pak mohl ve větší míře pomáhat krizí zasaženým zemím. Vyplývá to z návrhů pro schůzku představitelů EU, která se bude konat 19. a 20. března v Bruselu.

Unie by chtěla zdroje měnového fondu nejlépe zdvojnásobit. Celkově by tak měl mít fond k dispozici 500 miliard dolarů. Půjčka od členských zemí společenství by měla dosáhnout maximálně 100 miliard dolarů a měla by být poskytnuta co nejrychleji.

Evropská unie rovněž prosazuje změnu ve způsobu řízení mezinárodního měnového fondu tak, aby v něm byl zohledněn vliv jednotlivých zemí. To by mohlo podle odborníků znamenat, že Evropa chce posílit například vliv Číny, jejíž význam na mezinárodním poli v posledních letech prudce vzrůstá. Oplátkou za to by měla nejlidnatější země světa více přispívat do pokladny fondu.

Dalším bodem, který chce unie ve vedení fondu změnit, je tradice, podle které se do jeho čela volí vždy Evropan. Totéž platí i pro světovou banku, ve které patří křeslo ředitele tradičně Američanovi.

O výše zmíněných návrzích se bude ještě diskutovat na vrcholové schůzce představitelů EU a v širším kontextu potom také na summit zemí G20, který se bude konat 2. dubna v Londýně.