Firmy si budou moci rozložit platby sociálního pojištění do tří let

Praha - Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) přišel s dalším plánem, jak ulevit firmám, které nemají kvůli hospodářské krizi peníze. Stát jim ulehčí břemeno pojištění na sociální zabezpečení, které musí podle zákona platit za své zaměstnance. Platbu jim sice úplně nepromine, ale umožní jim, aby si ji rozložily do tří let.

Česká republika nemůže sociální pojištění zaměstnavatelům úplně odpustit, protože jí to znemožňují pravidla Evropské unie. Umožní proto firmám, které se dostaly do problémů po červnu 2008, alespoň využít tříletý splátkový kalendář s tím, že si největší část plateb budou moci přesunout až na konec onoho tříletého období. Firmy by rovněž za prodlení neměly platit žádné penále. „Penále naběhlé z důvodu krizového vývoje bude promíjeno zcela,“ prohlásil Nečas.

Podniky se tak kvůli dluhům vůči státu nedostanou do problémů, nebude jim hrozit, že jim stát obstaví účty, a budou mít jistotu, že dluhy na pojistném po nich nebude po dobu tříletého splácení vymáhat. Navíc tříletá lhůta podnikatelům podle Nečase umožní, aby největší část dluhů splatili až na jejím konci, kdy by již měla krize úplně nebo alespoň částečně odeznít. Odklad plateb pojistného bude mít dočasnou účinnost. Jak dlouho ale zůstane v platnosti, Nečas neupřesnil.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas:

„Není teď žádný důvod klečet firmám na krku. Jde o pracovní příležitosti, jde o to, aby stát svou přehnanou horlivostí neuvedl řadu společností, a tím pádem pracovních míst do rizika ohrožení jejich existence.“

Firmy samy krok ministerstva pochopitelně oceňují a vítají. „Odložení plateb pojištění na sociální zabezpečení je právě to, po čem tuzemské firmy dlouho volaly,“ prohlásil mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn.

České firmy odvádí na sociálním pojištění 25 procent z příjmu zaměstnance. Přestože se tato sazba oproti loňsku o procento snížila, stále patří k nejvyšším v Evropské unii.

Vydáno pod