Eurokomisařka přijme v Bruselu nespokojené zemědělce

Praha - Eurokomisařka pro zemědělství Mariann Fischer Boelová přijme do dvou měsíců v Bruselu delegaci zemědělců z několika evropských zemí. Bude s nimi jednat o problémech mléčného sektoru a nestejných dotačních podmínkách pro jednotlivé státy EU. Na tiskové konferenci po dnešní demonstraci farmářů v Praze to řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Zástupci zemědělců se dnes s eurokomisařkou setkali a předali jí své požadavky.

„Obecně v Evropě panuje shoda v tom, že je potřeba najít řešení toho, podle jakého klíče se poskytuje podpora, a to zejména po roce 2013,“ prohlásila Fischer Boelová. „Souhlasím s tím, že nerovné podmínky mezi novými a starými zeměmi jsou nespravedlivé, nemůžeme ale do roku 2013 s touto záležitostí pohnout,“ řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič, podle něhož měli zemědělci protestovat před pěti lety, kdy vláda tehdejšího premiéra Vladimíra Špidly vyjednávala podmínky vstupu země do EU. „Prioritou českého předsednictví je příprava nových přímých plateb pro období po roce 2013, které musejí být spravedlivé ke všem, na to se soustředíme,“ dodal.

Demonstranti, kterých se podle Veleby i policie dnes do Prahy sjelo kolem 8000 z osmi evropských zemí, požadují dorovnání dotačních podmínek mezi starými a novými členskými státy již v roce 2013, ale také větší podporu pro chovatele mléčného skotu, které trápí nízké výkupní ceny mléka.

Podle Fischer Boelové již Evropská unie mléčnému sektoru pomáhá například tím, že zavedla výkupy do soukromých skladů dříve, než je obvyklé, zvýšila výkupní kvóty pro máslo a sušené mléko a zavedla podpory vývozu mléka a mléčných výrobků do třetích zemí. „Já osobně jsem připravena přijmout další kroky, které by situaci mohly zlepšit,“ uvedla eurokomisařka.

Pražské demonstranty dnes v jejich požadavcích v dopise podpořily Sdružení profesních zemědělských organizací v EU (COPA) a Generální konfederace zemědělských kooperací v EU (COGECA), organizace zastřešující nevládní zemědělské organizace 27 zemí EU, řekl novinářům Veleba.

Vydáno pod