Crystalexu Nový Bor se otevřela cesta k prodeji, je v konkurzu

Praha - Městský soud v Praze dnes vyhlásil konkurz na sklářskou společnost Crystalex Nový Bor. Přípravám prodeje firmy tak už nestojí nic v cestě. Novoborská sklárna je posledním výrobním podnikem skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT), který vstoupil do konkurzu. Mateřskou společnost čeká jeho vyhlášení nejspíše v pondělí 16. března.

„Řešení insolvence vyhlášením konkurzu bylo v případě Crystalexu (Nový BOR) očekávané,“ řekl k dnešnímu rozhodnutí mluvčí skupiny BCT Karel Samec. Sklárna, která nemá stejně jako zbytek skupiny dostatek provozního kapitálu, dluží 320 věřitelům zhruba 3,3 miliardy korun.

Prodeji podniku a uspokojení věřitelů doposud bránilo právě to, že firma nebyla v konkurzu. Předchozí fáze řízení - moratorium a úpadek - prodej neumožňovaly.

O uzavřenou sklárnu projevila zájem už desítka investorů. Mimo jiné i novoborský podnikatel a majitel sklárny v Harrachově František Novosad. „Myslím si, že podnik má budoucnost, měl by se o něj ale postarat někdo z místních sklářů, někdo, kdo má ke sklu i k regionu vztah,“ podotkl Novosad. Spolu s bývalým ředitelem Crystalexu Miroslavem Šebestou chtějí získat závody v Novém Boru, kde plánují zaměstnat 700 až 800 lidí, a v Karolince na Vsetínsku, kde by mohlo najít práci kolem stovky sklářů.

Skupině Bohemia Crystalex Trading zlomilo vaz vysoké zadlužení spolu s odbytovými potížemi vyvolanými světovou finanční a hospodářskou krizí. Podobně je na tom i proslulá česká porcelánka Porcela Plus, jejíž součástí je i Karlovarský porcelán.