Fiat se možná spojí s Peugeotem

Milán - Generální ředitel italské automobilky Fiat Sergio Marchionne zvažuje plán na spojení svého podniku s francouzským konkurentem PSA Peugeot Citroën. Plán vytvořila italská investiční banka Mediobanca společně se strategickým poradcem. O záměru informoval list Il Sole 24 Ore. Fúze, která je experty označovaná za nepravděpodobnou, by měla oběma automobilkám pomoci překonat těžkosti vyvolané světovou finanční krizí. Ta těžce dopadá právě na evropský automobilový průmysl, který se v únoru propadl téměř o pětinu.

Marchionne nyní údajně zvažuje, zda a kdy plán na fúzi Fiatu s francouzskou automobilkou předloží správní radě svého podniku. Předpokládá se ale, že bude spojení nakloněn. Již koncem loňského roku totiž uvedl, že světové automobilky se budou muset spojovat, aby mohly čelit nejhorší krizi za posledních několik desetiletí.

Mluvčí Fiatu se odmítl k možné fúzi vyjádřit, ceny akcií italské automobilky však zpráva i bez toho vyhnala o sedm procent výše. Na finančních trzích se tento týden objevily rovněž spekulace o fúzi automobilky PSA Peugeot Citroën s domácím konkurentem Renault. Podle analytiků je však takováto fúze nepravděpodobná.

Michal Štengl, redaktor Auto motor a sport:

„Fúze Peugeot-Fiat skutečně nepřipadá v úvahu a velmi málo pravděpodobné se mi zdá i spojení francouzských značek.“

Poptávku po automobilech v posledních měsících dramaticky oslabila světová finanční krize. Zhoršila totiž přístup spotřebitelů k úvěrům a přiměla je omezovat výdaje na zbytné zboží. Výrobci vozů po celém světě proto čelí vážným problémům, některým hrozí dokonce krach. Fiat tento měsíc krize donutila k dočasnému uzavření několika italských továren, což postihlo tisíce dělníků, kteří v nich pracovali.

Ze šrotovného těží Volkswagen a Škoda Auto

Šrotovné, kterým Německo zatím celkem úspěšně křísí domácí automobilový průmysl zmítaný krizí, nejčastěji čerpají lidé kupující vozy značek Volkswagen (90 tisíc aut) a Škoda (49 tisíc). Objevují se však varování, že prostředky, které vláda na šrotovné vyhradila, by mohly už během příštích týdnů vyschnout. Vyčleněno totiž bylo 1,5 miliardy eur k uspokojení 600 tisíc kupců nových vozů. Žádostí už bylo podáno 420 tisíc.

Vydáno pod