Čína se bojí o svou budoucnost, nalévá proto do ekonomiky biliony

Peking - Všečínské shromáždění lidových zástupců schválilo ve svém závěru mohutnou podporu čínské ekonomiky - tentokrát v hodnotě 10,5 bilionu korun. Tato štědrá finanční injekce má pomoci udržet osmiprocentní růst hrubého domácího produktu, který má zajistit stabilitu hospodářství nejlidnatější země světa a zabránit tak nepokojům.

Vrcholoví představitelé Číny se bojí o budoucnost své země. Již tak slabou domácí poptávku ještě přiškrtila světová finanční krize a obavy lidí ze ztráty zaměstnání. Rapidně se zhoršily i výsledky čínského vývozu. Po lednovém poklesu o 17,5 procenta tempo propadu v únoru ještě zrychlilo na 25,7 procenta, a hodnota exportu tak spadla na 64,8 miliardy dolarů (v přepočtu přibližně 1,4 bilionu korun).

Špatný výsledek exportu byl pro čínskou vládu zklamáním. Urputně se totiž snažila a snaží vývoz povzbudit. „Vývozní daň postupně snižujeme na nulu a rozšiřujeme pojištění exportních úvěrů,“ popsal kroky, které Čína podniká, ministr obchodu Čchen Te-ming.

Již nyní je ale nadmíru jasné, že Čína podobně jako již dříve další země regionu definitivně podlehla na straně exportu finanční krizi. I přes veškeré snahy návrat k vysokým hodnotám, na které byli Číňané v uplynulých letech zvyklí, zřejmě chvíli potrvá. „Oživení v exportním sektoru se neuskuteční dříve než ve třetím nebo dokonce čtvrtém čtvrtletí letošního roku,“ upozornil výzkumný pracovník Mej Sin-jü z ministerstva obchodu.

Problémy s odbytem nutí firmy propouštět

Ruku v ruce s poklesem poptávky a odbytu jde omezování výroby v čínských továrnách a s ním i propouštění. Začarovaný kruh se tak uzavírá. Kolik je nyní v nejlidnatější zemi světa nezaměstnaných se přesně neví, jasné je jen to, že počet lidí bez práce neustále narůstá.

„Oficiálně máme čtyřprocentní nezaměstnanost, podle mého odhadu je to ve skutečnosti osm nebo devět procent. To, co máme teď k dispozici, jsou vládní čísla, které zahrnují jen zaregistrované nezaměstnané ve velkých městech,“ uvedl k problematice nezaměstnanosti výzkumník Čínské akademie sociálních věd Wang Č‘-jung.

Čínský ozdravný plán ohrožuje křehký americký finanční sektor

Čína ale zatím má dost prostředků na to, aby mohla poptávku i spotřebu povzbudit, o čemž svědčí i nový záchranný balíček. Ve vládních kruzích ale narůstají obavy, že by to tak nemuselo dlouho zůstat. Své miliardy má totiž uložené v amerických vládních dluhopisech a právě Spojené státy čelí v souvislosti s krizí nejvážnějším problémům.

„Abych byl upřímný, mám trochu obavy. Využiji příležitosti a skrze vás požádám Spojené státy: 'Zůstaňte důvěryhodným národem a zajistěte bezpečnost čínských aktiv',“ prohlásil čínský premiér Wen Ťia-pao.

Podle odborníků jsou jeho slova ale jen maskovacím manévrem. Pokud totiž snahy vlády na oživení ekonomiky selžou a nepodaří se udržet slibovaný osmiprocentní růst, budou Čínu zřejmě čekat masivní nepokoje. Kabinet si proto chce nechat v záloze dostatek výmluv. O vážnosti situace svědčí i to, že Wen Ťia-pao před časem prohlásil, že jeho zemi pravděpodobně čeká nejtěžší rok od začátku století.

Vydáno pod