SZPI zakázala prodej sójové omáčky s karcinogenem

Brno - Tisíce sójových omáček z Vietnamu obsahující nadlimitní množství karcinogenu nevpustila na trh Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Při kontrole u dovozce zadržela celou šarži omáčky, u níž testy odhalily 70 mikrogramů látky 3-MCPD (3-monochlor-1,2-propandiol) na jeden kilogram. Předpisy přitom povolují jen 20 mikrogramů. Výrobek se podle mluvčí inspekce vůbec nedostal na pulty prodeje.

Jméno dovozce inspekce neuvedla, protože podle mluvčí inspekce Martiny Šmídtové nehrozilo spotřebitelům žádné nebezpečí. Inspekce zakázala uvádění do oběhu celé šarže, čítající 2 400 kusů. Dovozce se rozhodl, že celou šarži zničí.

Látka 3-MCPD patří do skupiny chlorovaných derivátů glycerolu známých také jako chlorpropanoly. Je běžnou složkou potravin, zejména tuků. Nejvýznamnějším zdrojem chlorpropanolů ve výživě jsou tekuté kořenící přípravky, jako právě sójové nebo ústřicové omáčky, nebo polévkové koření.