Ukrajina krizi bez dalšího úvěru od MMF nezvládne

Kyjev - Ukrajina zoufale žádá Mezinárodní měnový fond (MMF) o krizovou pomoc. Země, jejíž průmyslová výroba se meziročně propadla o třetinu a jejíž továrny masivně propouštějí, balancuje na hraně státního bankrotu. Podle svých představitelů si proto v současné situaci již nemůže pomoci sama a považuje druhou část půjčky 16,4 miliardy dolarů za klíčovou.

„Mnohé banky už de facto zbankrotovaly a centrální banka v nich nařídila nucenou správu. Je pravděpodobné, že hodně lidí nedostane svoje vklady nikdy zpátky,“ vykreslil zoufalou situaci analytik Vadim Karasjov. Není proto divu, že ukrajinská hřivna ztratila za poslední půlrok už téměř polovinu své hodnoty.

Ukrajinské finanční domy nemají peníze na výplatu vkladů a mezi střadateli zavládla panika a zlost. „To je přece nezákonné. Když se pořád oháníme tím, že chceme do Evropy, máme se podle toho chovat,“ stěžuje si nespokojený demonstrant Volodimir na shromáždění volajícím po ráznějších vládních opatřeních.

Ukrajinským poslancům však kromě prostředků chybí i jednota a jasná vize. Rádi by pomohli alespoň dosavadní páteři tamní ekonomiky, ocelářskému průmyslu. Stejně jako továrnám mu chybí odbyt, zakázky a s nimi i hotovost. Jenže ta není ani ve státní kase, a proto má vláda jen omezené možnosti.

„Pokud nebudeme mít přístup k druhé splátce od Mezinárodního měnového fondu, nepřijdou ani další peníze od soukromých investorů. To by bylo kritické,“ varuje hlavní poradce ukrajinské centrální banky Valerij Lytvyckij. Přestože prezident i vláda zatím možnost státního bankrotu rezolutně vylučují, i oni připouštějí, že země balancuje na hranici svých možností.

Vydáno pod