Zdravotní pojišťovny cítí dopad krize, dle analytiků bude asi hůř

Praha - Zdravotní pojišťovny již pocítily dopad finanční krize, v lednu vybraly o 15 procent méně než ve stejném měsíci loni. Přesto je finanční situace ve zdravotnictví zatím stabilizovaná. Regulační poplatky pomohly pojišťovnám vytvořit rezervy, takže nemusely omezit péči. Pokles výběru pojistného trvá a rozdíl mezi příjmy a výdaji pojišťoven by se mohl prohlubovat, varují analytici. Ministerstvo zdravotnictví chystá protikrizová opatření.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), největší v ČR s více než šesti miliony pojištěnců, zaznamenala propad ve výběru už loni. Podle mluvčího Jiřího Roda ho ovlivnila kromě krize i změna pravidel výběru pojistného, loni se přestalo platit pojistné z nejvyšších příjmů. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV), druhá největší s více než milionem pojištěnců, měla v lednu propad o 15 procent, řekla mluvčí Hana Kadečková.

Podobný propad zaznamenaly loni i ostatní pojišťovny. Pro letošek původně plánovaly růst příjmů o sedm procent, teď hovoří o „nule“ jako o optimistické variantě. Zareagují prý „úspornou politikou“, dostupnost zdravotní péče ale chtějí zachovat na současné úrovni.

Radim Valenčík z Vysoké školy finanční a správní míní, že nejvíce by k řešení krize pomohla shoda na opatřeních, která motivují k hospodárnému čerpání peněz na běžnou péči a posílení zdrojů na drahou léčbu. Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek varoval, že situaci zhorší schválené osvobození od části poplatků pro děti do 18 let.

Loni přinesly poplatky 10 miliard, pět se vybralo a pět uspořilo. Tyto peníze šly do center na drahou péči. Opozice i pacientské organizace ale poplatky kritizují, podle nich omezují přístup pacientů ke zdravotní péči.

Zdravotnictví má na rok 240 miliard korun. Letošní výpadek 11 zdravotních pojišťoven může dosáhnout osmi až 11 miliard. „Finanční krize se na trhu zdravotního pojištění neprojevuje tak dramaticky, že by byl systém ohrožen,“ řekl Miroslav Ševčík z Liberálního institutu. Brzy ale podle něj může být hůře, pokud nebude uskutečněna reforma, či se uskuteční návrhy komunistů nebo ČSSD.

Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS) v protikrizovém balíčku počítá od dubna s růstem plateb státu za děti, důchodce a nezaměstnané z měsíčních 677 na 731 korun, v souhrnu to je do konce roku 2010 nárůst 7,8 miliardy. Plánuje zrušit strop na pojistné pro bohaté, což letos i příští rok přinese dohromady 1,8 miliardy. Přesunem peněz z provozních fondů pojišťoven chce získat na léčení letos a příští rok 2,9 miliardy.