Kalousek připustil pokles HDP o dvě procenta, s deficitem pomohou občané

Praha - Ministerstvo financí v současnosti pracuje se scénářem vývoje české ekonomiky v rozmezí nula až minus dvě procenta. V dnešních Otázkách Václava Moravce to řekl jeho šéf Miroslav Kalousek s tím, že při dvouprocentním poklesu ekonomiky by se letošní deficit státního rozpočtu pohyboval kolem 110 miliard až 120 miliard korun. Ten chce Kalousek financovat pomocí 140miliardové emise dluhopisů, které nabídne obyvatelstvu a bude garantovat každoroční výnos 3 až 4 procenta a zpětný odkup. S tímto krokem souhlasí i předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek.

„Neznamená to půjčovat si nějaké peníze navíc,“ řekl Kalousek s tím, že postupnou emisí je možné restrukturalizovat státní dluh tak, aby domácnosti držely 10 až 15 procent dluhu, jak tomu je ve většině vyspělých zemí. K dnešnímu dni má český stát od domácností půjčeno jen zhruba jedno procento svého dluhu. Ministerstvo by s emisí mohlo začít už do konce roku, přestože na přesných podmínkách zatím pracuje expertní skupina.

Kalousek tímto způsobem chce mimo jiné zakročit proti nadměrným bankovním poplatkům. „Trápí mě, že nadpoloviční část zisku českých bank není z úvěrového byznysu, ale z poplatků. Snažit se s tím bojovat administrativně nemá smysl,“ říká. Chce proto, aby si lidé mohli vybrat, zda nechají peníze v bance, anebo je zhodnotí prostřednictvím státních dluhopisů. Dalším cílem dluhopisového programu je přimět banky, aby poskytovaly více úvěrů.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Předseda ČSSD Jiří Paroubek o emisi dluhopisů:

„Každá země v mimořádných situacích k tomuto přistupuje… Já osobně si myslím, že je to cesta správným směrem. Jen pokud bych byl na místě pana ministra, tak bych neomračoval tím objemem 140 miliard.“


Předpovědi se za současné situace blíží spekulacím
 

Stále platný státní rozpočet schválený na letošní rok je postaven na růstu ekonomiky o 4,8 procenta a schodku 38,1 miliardy korun. Ministerstvo financí ve své zatím poslední prognóze z konce ledna přehodnotilo letošní ekonomický růst na 1,4 procenta s riziky směrem dolů, která se podle Kalouska bohužel ukázala realitou.

Prognózy sociálních demokratů jsou ale ještě pesimističtější. „Hovořil jsem veřejně o poklesu kolem pěti procent, k tomu mě vedou některé indicie, především vývoj vývozu, soukromých investic, spotřeby obyvatelstva, ale i veřejných investic,“ řekl v dnešních OVM Jiří Paroubek.

„Pohybujeme se v největších ekonomických turbulencích od druhé světové války,“ reagoval Miroslav Kalousek. Je proto těžké odhadovat vývoj HDP, stejně jako rozpočtového deficitu. „To, co můžu garantovat, je, že vláda neutratí ani o korunu víc, než jí sněmovna dovolila utratit. Nebudeme pohybovat výdaji, tam hrajeme vůči sněmovně naprosto fér,“ dušoval se Kalousek.

Jiří Paroubek
Zdroj: ČT24
Vydáno pod