Podle Bernankeho recese v USA možná skončí ještě letos

Washington - Pokud se vládě podaří úspěšně podpořit a stabilizovat bankovní systém, recese americké ekonomiky by mohla přestat ještě v roce 2009. V noci na dnešek to oznámil šéf centrální banky Spojených států amerických (FED) Ben Bernanke. Podle něj je však důležitým předpokladem uvolnění přístupu k úvěrům ze strany bank. Přestože by recese v USA skončila již letos, nezaměstnanost dále poroste a podle mnohých překoná deset procent.

Bernanke, který tato slova uvedl v rozhovoru pro televizní stanici CBS, byl tentokrát o něco optimističtější než jindy, avšak zdůraznil, že k tomu, aby recese skončila ještě v letošním roce, je potřeba, aby banky uvolnily přístup k úvěrům a situace na finančních trzích se vrátila do normálu.


Šéf centrální banky dále řekl, že i kdyby recese, která začala v prosinci 2007, skončila již letos, míra nezaměstnanosti zřejmě dále poroste. Nyní činí 8,1 procenta, což je největší hodnota za čtvrtstoletí. Stále více ekonomů se domnívá, že nezaměstnanost do konce letošního roku překoná deset procent.

Chybí politická vůle řešit krizi 

Na dotaz, co jsou v současnosti největší hrozby, guvernér FED odpověděl, že je to nedostatek politické vůle vyřešit finanční krizi. Domnívá se však, že světové velmoci se podařilo odvrátit rizika propadu do deprese.

Bernanke velmi zřídka poskytuje rozhovory pro média, a to jak tištěná, tak televizní. Tentokráte se však podle svých slov rozhodl využít možnosti a promluvit přímo k americké veřejnosti, protože Spojené státy se nacházejí v mimořádném období a jejich ekonomika se nachází v největších problémech od dob Velké hospodářské krize.

Vydáno pod