Burza pozastavila obchody s Orco

Praha - Na žádost developera Orco Property Group dnes pražská burza pozastavila obchodování s jeho akciemi. Důvodem je, že představenstvo podniku dalo podnět k hloubkovému přezkoumání jeho provozních a strategických možností. Orco, jehož největším akcionářem se v minulých dnech stala tuzemská investiční společnost Prosperita, mělo zítra oznámit hospodářský výsledek za loňský rok, tuto informaci však nakonec zveřejní až v posledních dnech měsíce března. Očekává se ztráta přesahující sto milionů eur (zhruba 2,65 miliardy korun). Podobný krok jako v Praze podnikl developer také na burzách v Paříži, Budapešti a Varšavě.

Ztrátu Orca 100,5 milionu eur odhaduje analytik Karel Potměšil ze společnosti Cyrrus. Další expert Patrik Vyroubal očekává dokonce propad až na úroveň 115,4 milionu eur. Developer tak letos pravděpodobně nebude vyplácet ani dividendu. Přitom v minulých letech se firmě obšťastnit akcionáře povedlo. Například za rok 2007 dosáhla společnost zisku 87,5 milionu eur (podle tehdejšího kurzu 2,2 miliardy korun).

Samo Orco již v únoru oznámilo, že za rok 2008 očekává tržby přibližně na stejné úrovni jako předloni, tedy kolem 299,3 milionu eur. Podíl čisté hodnoty spravovaného majetku na jednu akcii pak podle analytiků loni klesl, a to meziročně až o 23 procent na 70,7 eura na akcii.

Kdy se obchody s akciemi Orca znovu rozjedou?

Sama společnost Orco by chtěla mít pozastavené obchodování se svými cennými papíry až do zveřejnění hospodářských výsledků, tedy až do konce března. Rozhodování o tom, kdy a na jak dlouho se obchody zastaví, je ovšem plně v kompetenci burzy. Ta pražská se v odpoledních hodinách rozhodla, že obchodování s akciemi Orca obnoví už zítra.

Největším vlastníkem se stala společnost Prosperita 

Akcie podniku v uplynulém týdnu přidaly 17,1 procenta na 104,54 koruny, když je podpořila i zpráva o změně vlastníků. Největším akcionářem firmy se stala tuzemská investiční společnost Prosperita s podílem 5,02 procenta. Generální ředitel největšího vlastníka Miroslav Kurka uvedl, že jeho společnost bude chtít podíl v developerském podniku dále navyšovat. Usilovat prý bude také o získání křesel v některém z jeho orgánů.

Orco v současnosti prochází restrukturalizací. Propustilo zhruba 220 zaměstnanců, uzavřelo některé kanceláře. Změny nastaly také ve vedení, které opustili dva klíčoví manažeři. Drobní akcionáři firmy založili sdružení s cílem ochránit své investice.

Největším plánovaným projektem developera je v současnosti bytový a kancelářský projekt v pražských Bubnech, do kterého chce postupně investovat přes 70 miliard korun. V současnosti společnost vlastní velké soubory nemovitostí také například v Berlíně a Moskvě.