Topolánek: Zastavení privatizace letiště je bolševický návrh

Praha – Kabinet dnes kategoricky odmítl návrh zákona z pera sociálních demokratů, který prosazoval zákaz privatizace ruzyňského letiště. Premiér Mirek Topolánek označil návrh za bolševický, nesouhlasně se k němu vyjádřil i ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). Podobně dopadl i plán ČSSD na podporu hospodářského růstu.

„Je to takový bolševický návrh, který významným způsobem přesouvá pravomoci dané ústavou exekutivě do pravomoci parlamentu. Já pokládám tento typ návrhu za destrukci uspořádání, které tady po listopadu 1989 vzniklo, tedy vyvážený systém zákonodárné, výkonné a soudní moci,“ řekl o návrhu na zastavení privatizace letiště Topolánek. Nečas doplnil, že nechápe prudký obrat ve stanoviscích sociálních demokratů, kteří v minulosti privatizaci ruzyňského letiště vládě sami navrhovali.

Prodej pražského letiště jako celku jedinému strategickému partnerovi schválila vláda počátkem loňského června. Soutěž zatím nebyla vypsána, její podmínky bude vláda projednávat zřejmě v září. ČSSD ale namítá, že v případě prodeje letiště hrozí „vážné bezpečnostní riziko“.

Stínový ministr financí Bohuslav Sobotka:


„Myslím si, že je to hazard se strategickými zájmy ČR, doufám, že se nám podaří prodej zastavit, bylo by to v zájmu naší republiky.“

Vláda proti protikrizovému balíčku ČSSD

Kabinet Mirka Topolánka dnes kromě privatizace letiště vyjádřil nesouhlas také s plánem sociálních demokratů na oživení hospodářského růstu. ČSSD v něm počítá například se zvýšením daní pro lidi s příjmem nad 1,2 milionu korun, zavedením šrotovného či s vyplácením 13. důchodu.

„Vláda konstatovala, že tento soubor opatření má nulový potenciál na zmírnění hospodářského útlumu. Znamenal by neproduktivní nárůst výdajů,“ uvedl předseda legislativní rady vlády Pavel Svoboda.


Odmítavý postoj vlády k oběma návrhům opozice ovšem neznamená, že se jimi nebude zabývat Poslanecká sněmovna. Jedná se totiž o poslanecké návrhy a tak oba do parlamentu poputují. Zvláště v případě letiště si ČSSD při prosazování zákona slibuje vydatnou pomoc od rebélie některých koaličních poslanců, kteří by mohli její záměr podpořit.

„Já cítím určité sympatie i ze strany některých poslanců vládní koalice nebo poslanců, kteří nejsou zařazeni, či-li já jsem v tomto smyslu optimista,“ uzavřel Sobotka.