Radnice ve Stříbře pomůže nezaměstnaným

Stříbro (Tachovsko) - Kvůli hospodářské krizi se po celém Česku zvyšuje nezaměstnanost a na zhoršující se situaci reagují i místní radnice. Ta ve Stříbře na Tachovsku dává lidem bez práce šanci platit nájemné v městských bytech s odkladem. Právě Tachovska se dotklo propouštění v Plzeňském kraji úplně nejvíc, bez práce je tam 3655 lidí. To odpovídá míře nezaměstnanosti 11,1 procenta, tedy o pět procent více než ve stejném období loňského roku.

„Pracovních míst je tady 178, a to jsou ještě taková ta volná pracovní místa, my tomu říkáme, že jsou neobsaditelná,“ popisuje neutěšenou situaci na tamním pracovním trhu ředitel Úřadu práce Tachov Jaroslav Stehlík. Radnice ve Stříbře proto nezaměstnaným nabízí snížení či odklad nájmů a dalších poplatků.

Zažádat si však lidé bez práce musejí přijít včas, neměli by čekat, až jim vzniknou dluhy. „Můžeme se domluvit na odkladu těch splátek nebo na nějakém snížení,“ nabízí lidem pomocnou ruku starosta Stříbra Miroslav Nenutil (ČSSD).

Od dubna začne na stříbrské radnici rovněž fungovat speciální kontaktní místo, kde bude lidem v nouzi k dispozici odborník. „Může lidem poradit, jakým způsobem se ucházet o zaměstnání, jakým způsobem sepsat strukturovaný životopis, jak se připravit na pohovor a podobně,“ říká místostarosta Stříbra Pavel Tóth (nez.).

Na finanční krizi už reagovala samospráva i v jiném městě Plzeňského kraje. Radnice v Nýrsku rozhodla, že minimálně na dva roky zmrazí ceny tepla, vody i svozu odpadu a podnikatelům sníží o pětinu nájemné.

Miroslav Nenutil
Zdroj: ČT24