Management krachující AIG si vyplatil milionové bonusy, Obama zuří

Washington - Americké ministerstvo financí přehodnotí podmínky plánované injekce 30 miliard dolarů (614,8 miliardy korun) pro největší pojišťovnu American International Group (AIG). Amerického prezidenta Baracka Obamu totiž pobouřilo, že si vrcholoví manažeři krachující firmy vyplatili bonusy ve výši 165 milionů dolarů, což ministr spravedlnosti státu New York označil za de facto tunelování. Obama je proto odhodlaný těmto odměnám zabránit. Senátor Charles Grassley pak šéfům AIG doporučuje buď omluvu nebo sebevraždu, tj. to, co by podle něj udělali jejich neúspěšní japonští kolegové. Jiný kongresman pak důrazně varoval příjemce premií, že v případě jejich nevrácení na ně Kongres uvalí stoprocentní daň.

Ministerstvo nyní dokončuje podmínky největšího záchranného balíku pro AIG, o kterém informovalo 2. března a jehož součástí budou i nová nařízení. Jelikož firma nedávno oznámila že musí vyplatit milionové odměny zaměstnancům AIG Financial Products, tedy divize, která učinila špatné sázky na problémové investice, a je tak zodpovědná za vysoké ztráty, ministerstvo uvažuje o několika způsobech splátek, které mají zajistit, že se peníze vrátí zpět daňovým poplatníkům.

Americký prezident Barack Obama o AIG:

„Tato společnost se nachází ve finanční tísni kvůli nezodpovědnosti a nenasytnosti. Jak ospravedlní tuto urážku daňových poplatníků, kteří drží firmu nad vodou?“

Generální prokurátor státu New York Andrew Cuomo chystá odeslat AIG obsílku a bude požadovat další informace k vyplaceným odměnám. Zajímají jej i jména lidí, kteří prémie dostali. Bonus ve výši alespoň milion dolarů podle něj obdrželo 37 manažerů pojišťovny. Z toho 11 už jich zde v současné době nepracuje. Cuomo se snaží zjistit, zda výplatu prémií v AIG lze považovat za trestný čin podvodu. Prokurátor dodal, že smlouvy z března 2008 garantují pracovníkům společnosti na rok 2008 plat ve stejné výši jako v roce 2007, ale bez ohledu na to, jaký výkon podají.

Senátor Grassley: Měli by se omluvit nebo oběsit

S pikantním doporučením managementu krachující pojišťovny přispěchal prominentní americký senátor Charles Grassley. „Především bych se na ně díval poněkud shovívavěji, kdyby následovali příkladu Japonců, předstoupili před americký lid, hluboce se uklonili a řekli, že je jim to líto, a pak učinili jednu z následujících věcí: rezignovali anebo spáchali sebevraždu,“ prohlásil zákonodárce v rozhovoru pro jednu z televizních stanic ve státě Iowa, za který je v Kongresu. AIG prohlášení zklamalo.

Jiný kongresman, Charles Schumer, dnes zaměstnance pojišťovacího ústavu varoval, aby prémie za loňský rok, které již obdrželi nebo je právě v těchto dnech dostávají, vrátili. Pokud tak neučiní, zákonodárci podle něj budou maximálně kreativní a mohou na prémie uvalit i mimořádnou daň ve výši 100 procent. „Dobrovolně by je měli vrátit. Pokud ne, máme v úmyslu je prakticky celé zdanit,“ řekl Schumer.

Ben Bernanke, guvernér Fedu:

„Ze všech zásahů, které jsme v uplynulých 18 měsících podnikli, ten jediný, který mě štve a zároveň se ho bojím, je intervence do pojišťovny AIG.“

Pojišťovna již získala od státu na svoji záchranu před bankrotem, který by mohl způsobit obrovské škody bankám a spotřebitelům po celém světě, kolem 170 miliard dolarů. Stát tak nyní vlastní v AIG podíl zhruba 80 procent. AIG na počátku měsíce uvedla, že utrpěla ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku ztrátu 61,7 miliardy dolarů, což je největší ztráta, jakou kdy americká firma zaznamenala.

Na platy „státních“ manažerů si chce posvítit i Bendl

K obdobnému kroku jako Obama se rozhodl také český ministr dopravy Petr Bendl (ODS). Včera jeho ministerstvo oznámilo, že plánuje kvůli ekonomické krizi snížit vrcholovým manažerům ve státem vlastněných firmách snížení platů o deset až 15 procent. „Jde o opatření, které by se určitě mělo týkat společností, jejichž hospodářské výsledky se nevyvíjejí uspokojivě,“ řekl Bendl. Ministerstvo dopravy má své zástupce v ČSA, Letišti Praha, Českých drahách nebo ČD Cargo.