Krize přiměla k propouštění už i Nokii

Helsinky - Největší výrobce mobilních telefonů na světě Nokia propustí během několika příštích měsíců 1700 zaměstnanců. Chce tak snížit své náklady, aby mohla lépe čelit nižší poptávce po mobilních telefonech, kterou přiškrtila světové hospodářská a finanční krize, ale i poklesu svého tržního podílu.

Nokia ve svých divizích zaměstnává necelých 126 tisíc lidí, 1700 z nich se bude muset s firmou rozloučit. Pracovníků ubude v divizi mobilních telefonů, marketingové divizi a divizi firemního vývoje. Může za to fakt, že se trh s mobilními technologie poprvé od roku 2001 propadne. Podle odhadů Nokie by to mělo být minimálně o pět procent.

Kromě toho Nokii trápí i smršťování jejího tržního podílu. Ve čtvrtém čtvrtletí se propadl ze 40 na 37 procent. Ruku v ruce s tím šlo i masivní snížení zisku. Oproti loňskému poslednímu čtvrtletí se letos ve stejném kvartále snížil o téměř 70 procent na 576 milionů eur.

Trh s mobilními technologiemi se zrodil v 90. letech. Od té doby zažil pouze jediný propad prodejů, a to v roce 2001, kdy se poptávka po mobilních telefonech snížila o šest procent. Případný letošní pokles tak bude na slibně bujícím trhu teprve druhý v historii.

Vydáno pod