S Orcem se už zase obchoduje, je ale v minusu

Praha - S akciemi developerské společnosti Orco se dnes začalo na pražské burze opět obchodovat. Příliš se jim ale nedařilo. Po dni plném zvratů skončily se ztrátou přesahující 11 procent. Lépe se jim zřejmě nepovede ani v dalších dnech, jejich pozici totiž zhoršují negativní investiční doporučení a fakt, že se nad řadou projektů developera vznáší velký otazník.

Ranní zahájení obchodování nevypadalo pro Orco příliš slibně, akcie firmy ztrácely 22,4 procenta a prodávaly se zhruba za 81 korun. Během dne pak byly jako na houpačce. Zprvu se jim dařilo ztráty umazávat, nakonec však někteří investoři nevydrželi a začali prodávat. Orco tak uzavřelo burzovní den se ztrátou 11,03 procenta při ceně 93,01 za akcii. 

Pražská burza včera přerušila obchodování s cennými papíry Orca na jeho vlastní žádost. Firma totiž odsunula oznámení výsledků hospodaření z dneška až na konec března. Důvodem je, že představenstvo firmy Orco dalo podnět k hloubkovému přezkoumání provozních a strategických možností firmy. Analytici jsou přitom k výsledkům firmy velmi skeptičtí. Po loňském čistém zisku 87,5 milionu eur očekávají letos ztrátu kolem 100 milionů eur (2,65 miliardy korun).

Orco sklízí negativní doporučení

Zlepšení situace Orca je zřejmě v nedohlednu. Potvrzuje to i negativní investiční doporučení, které pro firmu má investiční společnost Patria. Ta investorům radí, aby akcie Orca prodávali. Cílová cena jednoho cenného papíru problémového developera přitom podle ní činí 80,40 korun za akcii, což je v porovnání s kurzy z loňského dubna, které se blížily 1600 Kč, velmi disproporční.

Nepomáhají ani zvěsti o prodeji projektů

Zájem investorů o akcie Orca nepovzbuzují ani zprávy o tom, že se Orco zbavuje některých svých projektů. Velký otazník se vznáší i nad megalomanským projektem na oživení pražské části Bubny, který měl vyjít na 72 miliard korun. O jeho budoucnosti se firma vyjadřuje jen velmi mlhavě. 

„Některé ty projekty, které Orco má, se budou muset rozvolnit na několik let a je také zřejmé, že se některé projekty budou muset prodat,“ řekl České televizi Miroslav Kurka, generální ředitel investiční společnosti Prosperita, který je největším akcionářem Orca.


V problémech jsou i ostatní developeři

Orco se podobně jako další developerské firmy dostalo do problémů v momentě, kdy se banky začaly kvůli světové finanční krizi bát o své peníze. Dříve jim stačilo, aby měl developer na projekt 10 procent jeho hodnoty a banky dodaly 90 procent, nyní požadují minimálně 30procentní spoluúčast. A na tu už developeři často nemají.

Analytik Patrie Jiří Fišer o problémech Orca:

„Realitní trh je zasažen recesí. V případě této společnosti jsou problémy znásobeny vysokou zadlužeností.“

Developerské firmy zatím krizi nečelí zlevňováním bytů, ale nabízejí jiné benefity jako dovybavení či auto zdarma. Podle ředitele realitní společnosti Knight & Frank Vladimíra Chaloupky je to především z marketingových důvodů, kvůli zachování značky. Nižší cena by podle něj mohla mít vliv na horší budoucí prodej.