Světová banka předpovídá východní Evropě stagnaci

Brusel - Ekonomiky východní Evropy budou v letošním roce kvůli globálnímu hospodářskému útlumu stagnovat. Prohlásil to dnes viceprezident Světové banky (SB) Shigeo Katsu. Banka přitom dosud v regionu, kam však počítá i státy ve střední Asii, očekávala hospodářský růst 2,7 procenta, je však velmi pravděpodobné, že ho v další prognóze sníží.

„Něco kolem nuly by bylo pro celý region více realistické. Všechny velké ekonomiky v Evropě a střední Asii v posledních třech měsících předvádějí daleko nižší hospodářské výkony,“ řekl Katsu. Ve srovnání s loňským rokem bude nový odhad Světové banky znamenat výrazný ekonomický útlum. Ještě loni totiž východoevropské ekonomiky rostly v průměru o 5,3 procenta a hospodářství těchto států byla považována za poměrně perspektivní.

Jiný finanční ústav, tentokrát Evropská banka pro obnovu a rozvoj, čeká, že ekonomiky států střední Evropy porostou letos jen o 0,1 procenta a například Rusko o jedno procenta, což je výrazně méně, než loňských 6,5 procenta.

Globální krize těžce zasáhla především ekonomiky pobaltských států, z nichž například Lotyšsko již muselo požádat o finanční pomoc Mezinárodní měnový fond a Evropskou unii. Velmi špatně se však daří i Ukrajině, někteří ekonomové v jejím případě dokonce hovoří o kolapsu. Lépe se naopak vede Polsku, Česku a Slovensku.

Shigeo Katsu, viceprezident Světové banky:

"Není ve schopnostech střední a východní Evropy ovlivnit oživení, protože z velké části závisí na velkých ekonomikách a na tom, jak rychle se zotaví.

Katsu za jednu z příčin zranitelnosti celého regionu pokládá výrazné zapojení střední a východní Evropy do evropských finančních trhů. S tím jak přicházela ekonomická recese, zahraniční banky a firmy začaly omezovat vlastní investice, což postihlo celou oblast. Hospodářské oživení přitom nebude zdaleka tak rychlé, jako útlum.