Inspekce zakázala žvýkačky na podporu potence

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej doplňků stravy a žvýkaček, které obsahují nepovolené látky na podporu potence. Tisíce balení výrobků obsahovaly látky tadalafil a sildenafil, které jsou sice farmakologicky účinné, ale mohou být obsaženy pouze v registrovaných lécích vydávaných na předpis lékaře. Všechny zakázané výrobky pocházejí z Číny a měly být vyvezeny do západní Evropy.

Inspektoři nejprve u dovozce Redmedia Enterprise, s.r.o. odhalili doplněk stravy na podporu sexuální potence ve formě tablet, který obsahoval zmíněné zakázané látky. „U stejného dovozce však byly odebrány také dva vzorky poněkud kuriózních žvýkaček s příchutěmi, (…) kromě osvěžení ústní dutiny slibovaly také povzbuzení činnosti ledvin a podporu sexuální potence. Varianta pro ženy lákala i na zvětšení poprsí a úpravu menstruace,“ řekla mluvčí inspekce Martina Šmídtová s tím, že i ve žvýkačkách prokázaly laboratorní analýzy obsah tadalafilu a sildenafilu, tedy látek, jejichž užívání bez lékařského dozoru může být podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv pro zdraví člověka nebezpečné.

Češi se žvýkaček nemusí bát, pozor však na ErMax

Na českém trhu výrobky prodávány nebyly, proto českým spotřebitelům nehrozí žádné nebezpečí. Doplněk stravy a žvýkačky chtěl distributor vyvézt do Švýcarska, Rakouska, Francie a Německa. Ještě před kontrolou SZPI část zásilky prodal do Velké Británie. Nyní bude muset celkem 700 balení žvýkaček po dvaceti dražé a 8000 tablet doplňku stravy zlikvidovat.

Na tuzemském trhu se naposledy objevil výrobek s látkou tadalafil letos v únoru. Doplněk stravy ErMax původem z Číny dovezla na český trh firma Zdravý životní styl z Uherského Hradiště. Spotřebitelům, kteří mají tento výrobek s datem použitelnosti do listopadu 2011 ještě doma, inspekce nedoporučuje jeho užívání.