Podaří se zachránit Karlovarský porcelán?

Karlovy Vary - Během dneška se rozhodne o osudu krachujícího Karlovarského porcelánu. Věřitelský výbor by měl vybrat z téměř desítky nabídek nového vlastníka. Pokud se mu to podaří, bude mít více než tisícovka zaměstnanců největší porcelánky v Česku naději, že nepřijde o místa a porcelán se bude v podniku i nadále vyrábět.

Potenciální kupci mají zájem jak o jednotlivé závody, které Karlovarský porcelán vlastní, tak i o firmu jako celek. Podle insolventního správce podniku Tomáše Čermína se z nabídek zdá, že kupci chtějí výrobu porcelánu v továrnách zachovat i nadále.

V případě, že by ale věřitelé žádnou z nabídek z jakéhokoliv důvodu nevybrali, reálně by hrozilo, že pece porcelánky definitivně vychladnou poslední březnový den. Všech 1100 zaměstnanců firmy by tak skončilo na dlažbě.

Kolik porcelánka stojí?

Kolik jsou ochotni zájemci za porcelánku zaplatit, věřitelé nezveřejnili. Podle odborníků má firma momentálně účetní hodnotu 1,2 miliardy korun. Čermín se nechal slyšet, že se cena, za kterou se nakonec podnik prodá, může pohybovat v rozmezí od 200 milionů do 1 miliardy korun. To by na uspokojení všech věřitelů nestačilo. Celkové závazky firmy se totiž pohybují kolem 1,4 miliardy korun.

Karlovarský porcelán je kvůli předlužení a problémům s odbytem od konce září v insolventním řízení. 10. prosince ho soud poslal do konkurzu. Podobný osud stihl například také sklářský holding Bohemia Crystalex Trading.