Daňová správa má být během krize k firmám vstřícnější. Co to ale znamená?

Praha - Ministerstvo financí požádalo daňovou správu, aby při jednání s firmami, které se kvůli neplacení závazků svých odběratelů dostaly do druhotné platební neschopnosti, postupovala co nevstřícněji. Vstřícnost by se měla týkat jak stanovování výše záloh na daň z příjmu, tak stanovení případného splátkového kalendáře. Zatímco podniky opatření vítají, odborníci se chytají za hlavu a tvrdí, že toto opatření je nesystémové, a navíc zbytečné.

Expertům vadí, že vstřícnost je stanovena velmi vágně. S tím ovšem nesouhlasí Jan Knížek z vrchního ředitelství pro daňovou správu, který tvrdí, že finanční úřady mají k dispozici dostatek dat k tomu, aby mohly situaci podniků objektivně posoudit. „My o těch daňových subjektech evidujeme celou řadu základních údajů, ze kterých jsme schopni tyto věci poznat,“ podtrhl v rozhovoru pro Českou televizi.

Dodal i definici oné vstřícnosti, o kterou ministerstvo žádá. „Ta vstřícnost má řekněme několik rovin. První rovinou je placení záloh, což je projekt, který už běží. Druhou rovinou je povolení splátek dlužných částek. A samozřejmě třetí rovinou je vstřícnější postoj k promíjení dlužných částek,“ vysvětlil.

Bude více neplatičů

Podle odborníků bude pozitivní přínos jen stěží zásadní. Hrozit naopak bude rozšíření druhotné platební neschopnosti. „Ten, kdo někomu dluží, je dosud motivován mu co nejrychleji zaplatit, aby se ten jeho věřitel nedostal do problémů. Teď on ví, že mu něco dluží, nechce se mu to platit, dostal by se sám do problémů, tak to nezaplatí, protože ví, že ten komu dluží, bude vystaven vstřícnějšímu jednání na finančním úřadu a nějak to dotáhneme,“ varoval ekonom z Národohospodářské fakulty VŠE Ladislav Tajovský.

Hospodářská komora a ministerstvo financí si notují

Ministerstvo financí a hospodářská komora se ale na přínosech nového opatření jednoznačně shodují. „Jsme si vědomi, že české podniky se nyní nacházejí v těžké situaci a je potřeba jim ulevit,“ myslí si ministr Miroslav Kalousek.


„Je to vstřícné gesto a krok správným směrem vůči firmám, které dnes mají problémy s finančními toky a platbami od svých odběratelů a zákazníků,“ konstatoval prezident hospodářské komory Petr Kužel. Méně striktní postup daňové správy a okresních správ sociálního zabezpečení vůči firmám, které se potýkají s nedostatkem financí, znamená podle něj pro tyto firmy vítanou finanční úlevu a pomoc v době krize.

Ladislav Tajovský
Zdroj: ČT24