Fabia skóruje v německém žebříčku nejprodávanějších aut

Mladá Boleslav/Berlín - Škoda Fabia se v únoru stala druhým nejprodávanějším modelem v Německu. I když se trh s osobními automobily nejen v německém, ale i celosvětovém měřítku, prudce smršťuje a jednotlivým výrobcům se daří prodat stále méně a méně aut, odbyt české Škody Fabie se na německém trhu za únor více než ztrojnásobil. Odborníci raketový růst připisují výhradně šrotovnému.

V únoru se v Německu prodalo 9 190 fabií. Mezi dováženými vozy tak český automobil obsadil první místo. V porovnání se všemi značkami prodávanými na německém trhu Škoda Fabia poskočila z lednové 18. příčky na druhou. S 20 459 vozy ji předstihl jen Volkswagen Golf. V Německu zabodoval i další model mladoboleslavské Škody Auto octavia, která obsadila 19. místo.

Za vším hledej šrotovné

Fabii se podařilo zvýšit prodej v Německu i přesto, že se tamní trh v prvních dvou měsících letošního roku ve srovnání se stejným obdobím loni propadl o 25 procent. Podle vedení mladoboleslavské automobilky fabii pomohlo především zavedení šrotovného, které v Německu činí 2 500 eur. Nová Škoda Fabia s motorem 1.2 tak Němce vyjde zhruba o 30 procent levněji.

„Zvýšený zájem registrujeme i na dalších trzích, kde je zaváděno šrotovné nebo podobná opatření. Prodej roste například v Rakousku, Francii a v poslední době na Slovensku. V Německu je to však samozřejmě nejvýraznější, je to náš hlavní zahraniční trh,“ řekl mluvčí automobilky Jaroslav Černý.

Stále se prodává méně než v minulých letech

I když se škodovce ve srovnání s dalšími automobilkami v Německu dařilo, přesto není situace černobílá. „Když se podíváme na čísla z loňského roku, kolik jsme prodávali vozů v únoru v Německu, tak jsme tohoto čísla stále ještě nedosáhli,“ postěžoval si v rozhovoru pro ČT24 Černý. Před krizí se totiž na německém trhu bežně prodávalo 10 tisíc až 11 tisíc fabií.

Přesto ale nárůst prodejů stačil k tomu, aby se Škoda Auto od března vrátila k pětidennímu pracovnímu týdnu. V pátek se vyrábí všechny vozy kromě první generace octavií. Omezení výroby automobilka zavedla kvůli propadu odbytu v lednu.

Žebříček nejprodávanějších aut v Německu
Zdroj: ČT24