Obama chce zablokovat odměny managementu AIG

Washington - Americká vláda v čele s prezidentem Barackem Obamou vyzvala zaměstnance pojišťovny AIG, aby vrátili milionové prémie, které dostali za loňský rok. Pokud tak neučiní, je Bílý dům rozhodnut, že odměny zablokuje. Pomoci by mu v tom mělo mimořádné stoprocentní zdanění, pro které již získal dokonce i podporu v Kongresu.

Amerického prezidenta Baracka Obamu zpráva o vyplácení odměn v problémové AIG pobouřila. Stát do ní totiž z peněz daňových poplatníků nalil 173 miliard dolarů. Vedení pojišťovny přesto neváhalo štědře odměnit své zaměstnance, a to i ty, kteří jsou zodpovědní za rekordní ztráty pojišťovny. Prémie se v úhrnu vyšplhaly na 165 milionů korun (3,4 miliardy korun). Management se ale hájí, tvrdí, že odměny zaměstnancům přislíbil již loni.

Prezident Barack Obama:

„Tato společnost se dostala do problémů kvůli nezodpovědnosti a hamižnosti, nechápu, jak za takové situace mohla slíbit zaměstnancům nějaké odměny. Pověřil jsem ministra financí Geitnera, aby využil všech prostředků k zablokování těchto odměn.“

A ministr financí Timothy Geitner neztrácí ani minutu. Plán, jak manažery o odměny připravit, má již na stole. Hodlá prosadit stoprocentní zdanění prémií. Kongresmeni mu jsou ochotni s tímto plánem pomoci. „Jako většina Američanů nevidím ráda zvyšování daní, ale myslím, že v tomto případě můžeme udělat výjimku,“ podotkla senátorka Amy Klobucharová.

Potrestat chce Geitner i samotnou pojišťovnu. Pokud bude chtít dostat další plánovanou dotaci ve výši 30 miliard dolarů, bude se muset smluvně zavázat, že daňovým poplatníkům vrátí celou částku, kterou vyplatila na odměnách.

AIG utržila v posledním čtvrtletí loňského roku ztrátu ve výši 61,7 miliardy dolarů. V historii Spojených států to představuje největší ztrátu, jakou kdy americká firma realizovala.

Budova pojištovny AIG
Zdroj: ČT24
Vydáno pod