Krize se promítla i do prodeje pozemků na Měsíci

Praha - Hospodářská krize srazila ceny pozemků nejen na zeměkouli. Levněji lze pořídit parcely třeba i na Měsíci, Venuši nebo Marsu. Lunární ambasáda, která prodej pozemků zprostředkovává, ohlásila, že prodeje pozemků na takto exotických místech spadly v lednu a únoru téměř na nulu. Pro podporu prodeje tak ambasáda snížila ceny o dvě stě českých korun na nynějších 799 korun.

„Je to kvůli finanční krizi a kvůli povzbuzení trhu, protože skutečně se stala věc, kterou jsme neočekávali. Prodeje se celkově zastavily. V měsíci lednu a únoru to bylo opravdu znát,“ uvedl mluvčí Lunární ambasády Filip Rajchart.

Prodejci pozemků využili díry ve smlouvě OSN

V roce 1967 podepsaly členské státy OSN dohodu, která jim zakazuje vznášet vlastnické nároky na vesmírné objekty. Nicméně pokusy zacelit díru v této smlouvě, podle které nároky mohou vznášet firmy a jednotlivci, nezískaly podporu.

Po celém světě vzniklo od roku 1980 osmnáct „měsíčních velvyslanectví“, která nabízejí pozemky na Měsíci, Venuši a Marsu. Mezi jejich zákazníky patří i Jaroslav Bartůněk, který ambasádu v uplynulých měsících navštívil. „Měsíční majetek“ považoval za originální dárek k dceřiným narozeninám: „Kupuji dárek pro dceru k osmnáctým narozeninám, protože jí jako otec chci dát aspoň kousek Vesmíru. Víc jí asi dát nemůžu.“

Bartůňkova dcera se tak může stát novou sousedkou Micka Jaggera, Arnolda Schwarzenegra, Ronalda Reagana, Dennise Hoppera nebo Toma Cruise, kteří si také koupili kousky půdy na Měsíci. Podle úředníků je stále dost pozemků na prodej. Méně populární jsou však ty na temné straně Měsíce.

Zda doopravdy vlastníte pozemek, nelze s jistotou říci

„Certifikát je opravdu oprávnění ke kusu na Měsíci, kdy místo, které je určeno na certifikátu, skutečně na měsíční ploše existuje… Jakým způsobem se člověk bude domáhat práva, ukáže až budoucí čas. V dnešní době to nejsme více méně schopni nikomu potvrdit,“ dodal Rajchart.

Majitel spolu s novým pozemkem získá tři dokumenty - měsíční doklad potvrzující vlastnická práva na jeden akr pozemku na Měsíci, lunární kodex a mapu Měsíce s označeným pozemkem. Vlastníci svých parcel si také mohou pořídit Galaktický cestovní pas jako symbolický dokument k návštěvě svého pozemku. Nyní už jen zbývá vyřešit, jak se na Měsíc dopravit.

  • Úplné zatmění Měsíce zdroj: NASA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/91/9029.jpg
  • Astronaut na Měsíci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/102/10120.jpg