Soud začal insolvenční řízení se stavebním obrem OHL ŽS

Brno - Další velká stavební firma se potýká s problémy. Krajský soud v Brně dnes zahájil insolvenční řízení s brněnskou OHL ŽS (původně ŽS Brno), která je jednou z největších společností v oboru. Návrh podala firma Integra Liberec, které brněnská společnost údajně dluží přes 20,1 milionu korun.

Insolvence OHL do značné míry svazuje ruce. Během insolvenčního řízení smí totiž dlužník nakládat se svým majetkem jen ve velmi omezené míře. Věřitelé dlužníka můžou od zahájení insolvenčního řízení uplatňovat u soudu své pohledávky.

V insolvenci po úspěšném roce

Stavební společnost OHL ŽS loni podle předběžných výsledků zvýšila tržby o dvě miliardy na celkových víc než 12 miliard korun, což odpovídá meziročnímu nárůstu o pětinu. Pro letošní rok plánuje sedmiprocentní růst. Loni firma hospodařila se ziskem 190 milionů korun, letos jej plánuje navýšit na 270 milionů korun.

OHL ŽS je součástí mezinárodní španělské stavební a investiční Skupiny OHL. V současnosti má dva oborové závody zaměřené na pozemní a dopravní stavitelství a zaměstnává 1800 lidí. Skupina OHL (Obrascón Huarte Lain) působí v Evropě, Asii, Africe i Americe ve výstavbě a koncesích na provozování infrastruktur.

V nedávném období čelily insolvenčnímu řízení také další významné stavební firmy, například Hochtief CZ, Strabag nebo Geosan Group. V případě Strabagu a Geosan Group ale bylo nakonec řízení zastaveno.