Nový Bor podpořil propuštěné zaměstnance Crystalexu

Nový Bor - Přes tři miliony korun obdrželi bývalí zaměstnanci firmy Crystalex od města Nový Bor. Většinu částky tvořily peníze ve formě sociálních dávek. Město tak na sociálních dávkách během ledna a února vyplatilo téměř čtyřikrát více než ve stejném období loňského roku. Uvedl to tajemník městského úřadu Antonín Metál.

Lidé, kteří na sociální dávky nedosáhli, si do konce dubna mohou zažádat o desetitisícové bezúročné půjčky. „Největší zájem o ně byl v únoru,“ řekl Metál. Městský úřad již tímto způsobem vyplatil 350 tisíc korun. Půjčky jsou určeny všem obyvatelům s trvalým bydlištěm v Novém Boru, kteří se dostali do tíživé finanční situace v souvislosti s ukončením pracovního poměru a nevyplacenou mzdou. Do roka ale musí půjčené peníze vrátit.

Bývalé zaměstnance se také snaží podporovat samotný Crystalex. Odborová organizace má v plánu rozdělit 1,5 milionu. „Vyplácíme mimořádný příspěvek 1500 korun a dalších tisíc korun na každé dítě do patnácti let,“ vysvětlil předák tamní organizace František Kuric. Problémem ale je, že lidé nejsou o příspěvku moc informováni. „Komunikace s nimi je obtížná. Továrna je zavřená a lidé se rozutekli,“ dodal Kuric.

Budoucnost Crystalexu je zatím nejistá

Sklářská společnost Crystalex byla ještě loni největším zaměstnavatelem v Novém Boru. V podniku pracovalo na 1300 lidí, z toho zhruba polovina je obyvateli Nového Boru. Výroba se zastavila na počátku ledna poté, co banky odčerpaly z účtů Crystalexu veškerou hotovost a podnik neměl na financování provozu ani na mzdy pro zaměstnance. Většina pracovníků už sama odešla nebo dostala výpovědi. Crystalex je od 12. března v konkurzu. Zájem o něj projevila zhruba desítka investorů.

Obnovení výroby v Crystalexu by pomohlo i místnímu trhu práce. Na Českolipsku míra nezaměstnanosti v únoru překročila 11 procent. „V evidenci máme 795 bývalých zaměstnanců Crystalexu, což je bezmála 12 procent všech uchazečů,“ řekla mluvčí Úřadu práce v České Lípě Marcela Ottová.

Sbírka moderního skla
Zdroj: ČT24