Do záchrany firmy Opel se zapojí i prodejci automobilů

Frankfurt - Prodejci vozů Opel by mohli pomoci firmě z krize. Do německé automobilky by po tři roky přispívali za každé auto 150 eury (zhruba 4000 korun) do fondu, jehož prostřednictvím by vlastnili podíl v automobilce. Konečné rozhodnutí svazu německých prodejců Opel nejspíš padne 15. května.

V Německu působí zhruba dva tisíce prodejců této značky automobilů. Stejnou pomoc pravděpodobně nabídne i Euroda - Evropský svaz prodejců automobilů Opel. Svaz hodlá o plánu hlasovat rovněž 15. května. Pokud by se plánu zúčastnili všichni prodejci ze všech zemí, mohlo by se ve fondu nashromáždit přes 400 milionů eur (více než deset miliard korun českých).

Opel také žádá o zhruba 3,3 miliardy eur (téměř 90 miliard korun) z veřejných zdrojů. Německá vláda chce ale před rozhodnutím o poskytnutí pomoci vidět podnikatelský plán, který by prokázal životaschopnost podniku. Automobilka ve čtyřech německých podnicích zaměstnává asi 25 tisíc lidí. Továrny má rovněž v Belgii, Polsku, Portugalsku a Británii.

Firma Opel je součástí americké automobilky General Motors. Ta minulý měsíc požádala americkou vládu o další pomoc v hodnotě 16,6 miliardy dolarů (téměř 330 miliard korun). Firma přitom již dříve obdržela vládní úvěry v hodnotě 13,4 miliardy dolarů. GM vládě rovněž předložila restrukturalizační plán, jenž zahrnuje zrušení 49 tisíc pracovních míst, z toho více než polovinu mimo Spojené státy.