Stát pomůže potravinářům více než miliardou

Praha - Potravináři, které kvůli recesi trápí nesplacené dluhy, se dočkají pomoci od státu. Vláda už schválila vyčlenění více než 1,3 miliardy korun do fondu, který bude odkupovat jejich pohledávky. Peníze jsou určeny mlékárnám, masokombinátům a zpracovatelům, kteří včas neplatí svým dodavatelům surovin. Píší o tom Hospodářské noviny.

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond začne pomáhat potravinářským firmám s nákupem mléka, masa nebo řepky už od dubna. Firma, kterou fond do programu zařadí, dostane maximálně 50 milionů korun. Dluhy budou sice potravináři muset fondu do roka a půl splatit, ale zároveň dostanou dotaci na část úroků půjček, které si vezmou od bank. Stát jim také na úvěry poskytne garanci.

„Většinou se snažím do trhu nezasahovat. Ale teď zkrátka potřebují zemědělci i potravináři pomoci s odbytem přebytků,“ hájí záměr vlády ministr zemědělství Petr Gandalovič. Od samotných firem, pro které je pomoc určena, se ale ozývají rozporné reakce. Nejsou si jisty, zda pomoc bude rozdělována spravedlivě.

Nadšení i kritičtí potravináři 

„Tím, že stát bude za dodávky sám platit, jen přiměje zemědělce k větší produkci a krizi s odbytem prohloubí,“ řekl HN jednatel mlékáren TPK Hodonín Oldřich Obermaier. Hodonínská mlékárna pomoc od státu nechce. Stejně jako další mlékárny v Přibyslavi a Sedlčanech, které v Česku vedle Hodonína vlastní francouzský sýrařský koncern Bongrain. „Jsme zvyklí spoléhat se sami na sebe. Ani dnes nejsme v situaci, že bychom pomoc potřebovali,“ dodal Obermaier.

Úplně opačně je na tom největší tuzemská mlékárenská firma Madeta. „Už se programu nemůžu dočkat,“ uvedl šéf Madety Milan Teplý. Připustil také, že se za pomoc potravinářům u ministerstva přimlouval. Program se zamlouvá také prezidentovi Potravinářské komory Miroslavu Tomanovi. „Přes dvě třetiny zpracovatelů se ocitly v platební neschopnosti, protože jim pozdě platí obchodní řetězce,“ řekl.