Odměny z AIG má vrátit do státní pokladny 90procentní daň

Washington - Americká Sněmovna reprezentantů schválila návrh zákona, který má vrátit peníze, jež svým zaměstnancům vyplatila problémová pojišťovna American International Group (AIG), do státní kasy. Tučné prémie, které pojišťovna vyplatila i přesto, že čerpá státní pomoc ve výši 180 miliard dolarů (zhruba 3,53 bilionu), se mají podle návrhu zdanit 90procentní daní. Nový zákon se bude dát použít nejen v případě AIG, ale i na další firmy, jež čerpají státní pomoc.

Američtí zákonodárci přijali zákon v rekordně krátkém čase. Jeho schválení mělo neobvyklou prioritu, protože se ve Spojených státech zvedla proti odměnám vyplaceným AIG vlna odporu. Pojišťovna, kterou musel před krachem kvůli vysoké ztrátě zachránit stát, vyplatila svým zaměstnancům na prémiích zhruba 165 milionů dolarů. Odměnu dostali i ti pracovníci, kteří byli přímo zodpovědní za problémy pojišťovny.

Schválený návrh ale nepočítá s tím, že by stát abnormálně zdanil odměny všem zaměstnancům. 90procentní daň se bude vztahovat jen na prémie těch zaměstnanců, jejichž roční příjem přesahuje 250 tisíc dolarů (asi 408 tisíc korun měsíčně).

Daň v navrhované výši by se vztahovala na manažery každého podniku, který z peněz daňových poplatníků dostal státní pomoc ve výši alespoň pěti miliard dolarů.