Krušovice a Starobrno se sloučí, značky zůstanou

Brno - Tradiční moravský pivovar Starobrno zmizí z obchodního rejstříku a formálně se sloučí s Královským pivovarem Krušovice (KPK), tj. zástupcem pivní tradice české části země milovníků "tekutého chleba". Výrobky obou firem přesto zůstanou na trhu pod původním označením. Oba pivovary vlastní nizozemská pivovarnická skupina Heineken a fúze má především zjednodušit jejich hospodaření. "Spojení je naplánováno k 1. červnu letošního roku," uvedla mluvčí Heinekenu v České republice Kateřina Eliášová.

Jediným akcionářem Starobrna je Královský pivovar Krušovice, plánovaná fúze proto bude mít dopady pouze na zjednodušení hospodaření Heinekenu v Česku. Změna se nedotkne ani obchodních partnerů, protože KPK převezme veškeré závazky Starobrna, dodala Eliášová.

Heineken je v Česku od roku 2003 

Nizozemská skupina vstoupila na tuzemský pivovarnický trh v roce 2003, kdy koupila Starobrno. V roce 2007 se k němu přidal krušovický pivovar a v loňském roce i skupina Drinks Union, která zastřešuje pivovary v Krásném a Velkém Březně, v Lounech a Kutné Hoře. O fúzi KPK a Drinks Union zatím Nizozemci neuvažují.

Heinekenu, který je trojkou na světovém trhu, loni stouply tržby o 27 procent na 14,32 miliardy eur (kolem 390 miliard korun). Čistý zisk se však snížil o 9,5 procenta na 1,01 miliardy eur (zhruba 27 miliard korun). V Česku firma zaměstnává kolem 600 lidí, její podíl na trhu se pohybuje kolem 12 procent.

Heineken - iliustrační foto
Zdroj: ČT24