Obama dává 2 miliardy dolarů na hybridní vozy

Washington - Z 800miliardového balíku určeného původně bankám vyňal americký prezident Barack Obama další peníze a přesouvá pomoc i k jiným odvětvím. Dvě miliardy dolarů tak poputují na podporu vývoje hybridních automobilů. Miliardy dostanou také dodavatelé automobilek. Americký prezident tak pokračuje v podpoře tamějších autovýrobců, kteří čelí největší krizi v historii.

Až dvěma miliardami dolarů chce podpořit výrobu ekologických automobilů Barack Obama. Američané ale teď o hybridy ztrácejí zájem, hlavně kvůli levné ropě. Domácí automobilky jsou navíc v hybridních technologiích třeba oproti Japoncům pozadu.

Hybridy podporoval už i Clinton

„Podobný plán už představil prezident Clinton, a vesměs, pokud to trh nechce, tak žádný americký prezident ten trh neotočí, takže podle mě ten plán vyjde vniveč, nic se nestane,“ nevidí příliš nadějně snahy amerického prezidenta o reorientaci Američanů na šetrnější vozy Aleš Michl, analytik Raffeisenbank.

Obama podpoří i dodavatele automobilek a to až pěti miliardami dolarů. Ti ale původně chtěli 25 miliard. Polovině přitom podle některých hrozí krach. Státní pomoc má zajistit, že se dodávky dílů automobilkám nezastaví.

Jan Blažek, šéfredaktor magazínu Auto7:

„Nemyslím si, že je nutné podporovat ty dodavatele těch komponentů, mnohem důležitější je podporovat toho, kdo ty všechny díly dává dohromady tak, aby zajistil odbyt.“

Ani Michl nechválí dotace firmám v problémech: „Pokud mají problémy, tak ty problémy jen potlačí před sebou, a dřív nebo později zkrachují, já jsem proto, dát jim nějaké bankovní garance, pomoci s provozním financováním.“

Miliardy už od státu dostaly i samotné automobilky, General Motors přes 13 miliard, Chrysler čtyři. Jedinou firmou v oboru, která se zatím bez peněz od vlády obešla, je Ford. Žádostem o pomoc není podle všeho ještě zdaleka konec.