Ruský rozpočet poprvé po 8 letech v minusu

Moskva - Ruská vláda dnes schválila revidovaný rozpočet pro letošní rok, který nyní putuje do dolní sněmovny parlamentu. Stát bude hospodařit se schodkem, který může čítat až tři biliony rublů (1,8 bilionu korun), poprvé po osmi letech. Podle premiéra Putina teď bude ruská vláda státní výdaje více kontrolovat. Kvůli poklesu příjmů z prodeje surovin musí Rusové s rozpočty v červených číslech počítat i v příštích letech.

První verzi rozpočtu z ledna nařídil ruský premiér přepracovat kvůli prudkému snížení cen ropy. Ta je totiž se zemním plynem hlavním zdrojem státních příjmů. „Nemůžeme teď počítat s tím, že by příjmy z ropy vyřešily náš problém, to se nestane. Větší roli musí dostat tradiční zdroje,“ dodává premiér a bývalý prezident Ruské federace Vladimir Putin.

Světová velmoc hodlá letošní deficit financovat ze svých rezerv. „Nevezmeme si na pomoc stroj na tisknutí peněz, to by bylo nerozumné a nebezpečné,“ prohlásila bývalá hlava eurasijského státu. Podle něj teď bude vláda státní výdaje více kontrolovat, ale financování klíčových programů nijak neomezí.

Dovoz z Česka klesl o pětinu

Špatné vyhlídky země trápí i její obchodní partnery. Rusko například kvůli ochraně domácího trhu zavedlo řadu dovozních cel. Jen z Česka do Ruska proto klesl vývoz skoro o pětinu, přestože většina vývozců by chtěla rozšířit své aktivity. Podle Františka Masopusta, výkonného ředitele Komory SNS, je na tom nejhůře automobilový průmysl, zpracování kovů a stavebnictví.

Ruští odběratelé odmítají zahraniční zakázky i proto, že je stále těžší dovezené zboží pojistit. Pojišťovny totiž zvyšují sazby a vyžadují množství podrobných informací.

  • Burza v Rusku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/750/74970.jpg
  • Výroba automobilů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/750/74967.jpg
Vydáno pod