Deficit amerického rozpočtu bude sahat ke 2 bilionům dolarů

Washington - Spojené státy budou v letošním fiskálním roce hospodařit s rozpočtovým deficitem 1,8 bilionu dolarů (zhruba 35,4 bilionu korun). To bude představovat 13,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP) USA a bude to zdaleka největší deficit v jejich historii. Uvedl to dnes rozpočtový výbor Kongresu (CBO).

Pokud se prognóza naplní, může to zkomplikovat snahu prezidenta Baracka Obamy přesvědčit zákonodárce, aby schválili jeho rozpočtový plán v objemu 3,55 bilionu dolarů na rok 2010. Experti rozpočtového výboru předpokládají, že deficit v příštím roce klesne na 1,4 bilionu dolarů, což by s přihlédnutím k růstu ekonomiky činilo asi 9,6 procenta HDP.

„Záchranný balík“ prý zmírní recesi

Od ledna, kdy se Obama ujal úřadu, už americká administrativa použila na podporu slábnoucí ekonomiky miliardy dolarů. Valnou část prostředků získal finanční sektor, který je původcem současné krize.

„I když stav ekonomiky se zřejmě ještě nějaký čas bude dál zhoršovat, soubor opatření v objemu 787 miliard dolarů na její podporu a velmi smělé kroky ze strany centrální banky a ministerstva financí by měly pomoci ukončit recesi na podzim 2009,“ uvedl výbor.

Ekonomika poklesne o tři procenta

CBO rovněž vydal horší výhled americké ekonomiky a předpokládá, že v letošním roce vykáže pokles HDP v rozsahu tří procent. V příštím roce už by ale měla o 2,9 procenta vzrůst a na rok 2011 výbor předpovídá růst HDP o čtyři procenta.