AIG vyplatila na odměnách ještě více, než se zdálo

Washington - Problémová americká pojišťovna AIG vyplatila svým zaměstnancům ještě o 53 milionů dolarů více, než původně uvedla. Celkově tak na prémiích vyplatila 218 milionů dolarů. 73 lidí dostalo více než jeden milion dolarů. Pět nejšťastnější obdrželo dokonce více než 4 miliony dolarů. Mezi odměněnými zaměstnanci byli i lidé, kteří stáli u zrodu světové finanční krize.

Informaci o tom, že skutečný objem finančních prostředků vyplacených na odměnách je o 32 procent vyšší, než vedení AIG původně přiznalo, přinesl státní zástupce pro stát Connecticut Richard Blumenthal. Pojišťovna odmítla jeho zjištění komentovat.

Blumenthal zdůraznil, že nová čísla ještě „posílí zlobu a odpor“, který lidé cítí vůči vedení AIG. „Bude to podkopávat jakýkoliv racionální výklad, který pojišťovna může mít pro tyto neospravedlnitelné platby,“ podotkl v rozhovoru pro BBC.

Vláda chce dostat vyplacené peníze zpět za každou cenu, jednou ze zvažovaných možností je zdanit je 90 procenty. Americký prezident Barack Obama pak manažerům pojišťovny doporučil návštěvu obyčejných lidí: „Když zajedou do severní Dakoty, do Iowy, nebo do Arkansasu, kde by byli lidi radostí bez sebe, kdyby ročně dosáhli na 75 tisíc bez jakéhokoliv bonusu, pak myslím, že by pochopili, proč jsou lidé naštvaní.“

Fakta o AIG


- Založena v roce 1919
- Jen v USA 30 milionů pojištěnců
- Aktivní ve 130 zemích světa

AIG se kvůli toxickým aktivům propadla v posledním kvartále do největší čtvrtletní ztráty, jakou kdy americká firma zaznamenala. Protože je největší pojišťovnou ve Spojených státech, snaží se jí stát pomoci. Poskytl jí proto pomoc v úhrnné výši 173 miliard dolarů.

Přestože zachraňované firmy neměly vyplácet žádné prémie, AIG neváhala a své zaměstnance štědře odměnila. Tento krok zdůvodnila tím, že se k vyplácení odměn zavázala již loni. Americká veřejnost proti takovému nakládání s penězi daňových poplatníků protestuje, ostře se proti němu postavil i prezident Barack Obama a někteří kongresmani. Stát nyní chce vyplacené odměny zdanit 90procentní daní.