Více než polovina výrobců autodílů v USA by mohla zkrachovat

Detroit - Více než polovina předních dodavatelů automobilových součástek ve Spojených státech by mohla být v letošním roce nucena požádat o bankrotovou ochranu před věřiteli, což by vedlo k zániku minimálně milionu pracovních míst. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti A.T. Kearney.

Vláda Spojených států tento týden oznámila, že poskytne dodavatelům automobilových součástek finanční podporu až pět miliard dolarů (zhruba 100 miliard korun), aby jim pomohla přežít prudký pokles poptávky po automobilech.

Dodavatelé se dostali pod tlak kvůli nižší výrobě automobilů i obtížnému přístupu k úvěrům. Vláda poskytne dodavatelům záruky, které jim zajistí, že dostanou zaplaceno za dodané produkty bez ohledu na osud odběratelů. Dodavatelé rovněž získají možnost prodávat své pohledávky, což jim umožní přístup k potřebné hotovosti.

Američtí výrobci automobilů General Motors a Chrysler jsou nyní na pokraji bankrotu a bojují o získání dodatečné státní pomoci. GM již od vlády obdržela půjčky v hodnotě 13,4 miliardy dolarů a nyní žádá dalších 16,6 miliardy. Chrysler dosud získal čtyři miliardy dolarů a chce dalších pět miliard.

Automobilový průmysl po celém světě se nyní potýká s poklesem poptávky, protože světová finanční krize vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry a výdajů. V řadě zemí se proto vlády snaží zájem o automobily podpořit, a to například zaváděním takzvaného šrotovného. Díky tomu se již minulý měsíc výrazně oživil prodej aut v Německu, které je největším automobilovým trhem v západní Evropě.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/602/60167.jpg
  • General Motors autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/498/49731.jpg
Vydáno pod