Český průmysl se propadl již čtvrtý měsíc v řadě

Praha - Průmyslová výroba v Česku v lednu meziročně klesla již čtvrtý měsíc po sobě, a to o 23,3 procenta. Špatný vývoj zaznamenala i stavební produkce, která podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu klesla o 11,1 procenta. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla průmyslová produkce o 21,5 procenta, když letošní leden měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den méně. Poklesla zejména výroba dopravních prostředků a zařízení, a to o více než třetinu.

„Hlavní zásluhu na tomto smutném výsledku mají automobilky, které na začátku roku omezovaly výrobu a prodlužovaly dovolené,“ upozornil analytik ČSOB Petr Dufek. Podle něho lze očekávat velmi slabé výsledky průmyslu minimálně po celé první pololetí letošního roku. Podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory se k nám přenášejí problémy ze zahraničí, což dokumentuje struktura tržeb, kdy tržby z přímého exportu klesají rychleji než tržby z domácí ekonomiky. Slova analytika Pikory potvrdil pro Českou televizi také Zdeněk Liška, generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy: „Osmdesát procent produkce jde do zemí eurozóny a jestliže v Německu je téměř sedmnáct procent pokles, tak Česká republika se od toho samozřejmě odráží.“

Průmyslové firmy letos v lednu propouštěly, průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci se v lednu 2009 meziročně snížil o 5,8 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda v průmyslu naproti tomu ale letos v lednu meziročně vzrostla o dvě procenta na 23 020 korun. Podle Dufka se nedá očekávat obrat negativního trendu růstu nezaměstnanosti.


Objednávky v průmyslu se v lednu snížily o 26,6 procenta a podle analytiků čeká český průmysl strmý propad zřejmě i v dalších měsících. „To je podle našeho názoru potvrzením recese v ČR. Dramatický propad objednávek ukazuje, že průmyslová výroba zaznamená v letošním roce výrazný pád. Nepříznivá situace v průmyslovém sektoru je jedním z hlavních důvodů námi očekávaného letošního poklesu HDP o dvě procenta,“ uvedl Jan Vejmělek z Komerční banky.

Pavel Mertlík, analytik Raiffeisenbank:

„Velký pokles nás zřejmě čeká v dalších měsících, vezmeme-li v úvahu, že v Německu poklesly objednávky v průmyslu v lednu meziročně o překvapivých a stěží uvěřitelných 37,9 procenta. Proti této hrozbě však již brzy začne v průmyslové statistice pracovat efekt německého šrotovného a zvýšená výroba a export malých aut v ČR.“

Stavební výroba po očištění od vlivu pracovních dnů klesla o rovných deset procent. Zčásti to ovlivnily méně příznivé klimatické podmínky, když průměrná denní teplota byla v lednu 2009 o pět stupňů Celsia nižší ve srovnání s lednem 2008. Podobně jako v předchozích měsících pokračoval pokles produkce v pozemním stavitelství, produkce inženýrského stavitelství se naopak zvýšila.

Ve stavebnictví se průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci meziročně nepatrně zvýšil. ČSÚ uvádí růst o 0,1 procenta a nárůst průměrné měsíční nominální mzdy o 3,7 procenta na 24 152 korun.