Vláda schválila zákony o ČNB a o trhu s vínem

Praha - Vláda dnes schválila návrh zákona o České národní bance, který upravuje působnost centrální banky po přijetí eura. Země se začlení do eurozóny a ČNB do Eurosystému, tedy k centrálním bankám států platících eurem. Zákon také počítá s tím, že by se měl v bankovní radě snížit počet jejích členů z nynějších sedmi na pět. Vláda se také shodla na novele zákona, která má zjednodušit podporu investic tuzemských vinařských podniků.

Pokud bude zákon schválen i parlamentem a podepsán prezidentem, bude mít odloženou platnost až do doby přijetí eura. Datum přijetí eura vláda zatím i přes naléhání opozice a podnikatelských svazů nestanovila. Premiér Mirek Topolánek na počátku roku slíbil, že kabinet termín oznámí 1. listopadu 2009. Ministr financí Miroslav Kalousek poté řekl, že Česká republika může přijmout euro nejdříve v roce 2013. Také analytici vidí tento rok jako realistický a zároveň jako nejbližší možný.

Důvodem pro snížení počtu bankéřů je to, že po přijetí eura už nebude centrální banka rozhodovat o úrokových sazbách, a Česko tak přijde o samostatnou měnovou politiku. Česká ekonomika se tak bude řídit úrokovými sazbami stanovovanými Evropskou centrální bankou. Nově bude ČNB také s povolením ECB vydávat euromince a eurobankovky. Zároveň ČNB zůstanou i některé dosavadní pravomoci, jako například dohled na finančním trhem, prodej státních dluhopisů nebo vypořádávání obchodů s cennými papíry.

Vláda chce zjednodušit podporu vinařů 

Vláda také schválila novelu nařízení týkajícího se společné organizace trhu s vínem, což znamená mimo jiné změnu v podpoře investic tuzemských vinařských podniků. Oproti dosud používanému dvoustupňovému systému podpor by se měla snížit administrativní zátěž žadatelů. Schválením novely se systém podpor zjednoduší, stačí pak podat pouze žádost o vyplacení podpory.

„Novela rovněž přináší zjednodušení systému podpor. Podporu lze poskytnout například na změnu odrůdové skladby vinice, na přesun vinice do svahu, na snížení produkce révy vinné na jednom keři révy vinné při současném zachování produkčního potenciálu zvýšením počtu keřů révy vinné a také na ochranu proti poškození keřů révy vinné způsobovanému zvěří nebo ptactvem,“ uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Vorlíček.