Zentivě loni klesl zisk o třetinu na 948 milionů korun

Praha - Čisté tržby farmaceutické společnosti Zentiva se za loňský rok zvýšily o 10,2 procenta na 18,4 miliardy korun hlavně díky růstu příjmů v Turecku, Rusku, na Ukrajině a v dalších státech Společenství nezávislých států. Čistý zisk firmy však poklesl o 32,9 procenta na 948 milionů korun. Provozní zisk (EBIT) vzrostl loni Zentivě meziročně téměř o polovinu na 3,3 miliardy korun. Výši tržeb i zisku ovlivnily kurzové ztráty. V příštích letech očekávají analytici zlepšení.

V posledním loňském čtvrtletí firmě klesly kvůli zpevňující koruně čisté tržby o 4,7 procenta na 5,3 miliardy korun. EBIT stoupl o 53 procent na 1,1 miliardy korun. Celkově Zentiva ve čtvrtém čtvrtletí zaznamenala čistou ztrátu 144 milionů korun.

Finančí ředitel Zentivy Petr Šulc:

„Výsledky za rok 2008 jsou velice dobré, provozní zisk vzrostl o 50 procent, 4. čtvrtletí nebylo výjimkou. Pokračoval trend z druhého pololetí roku 2007, kdy jsme začali dělat opatření, která mnohé firmy dělali až v návaznosti na finanční krizi, a která vedla jak k zefektivnění tak ke zlepšení cash-flow.“

Zentiva: Propad v Česku způsobila regulační opatření

Na jednotlivých trzích se farmaceutické společnosti dařilo nejvíce v Turecku, kde čisté tržby meziročně stouply o 86 procent na 3,2 miliardy korun. Pokles naopak pokračoval na nejvýznamnějším českém trhu, kde tržby sestoupily téměř o 12 procent na čtyři miliardy korun. Podle firmy ovlivnila výsledky v České republice regulační opatření zavedená počátkem roku 2008.

Růst vykázal i ruský trh, kde tržby Zentivy stouply o více než 14 procent na 1,6 miliardy korun. Na Slovensku se naopak tržby snížily o 5,3 procenta na 2 miliardy korun, v Polsku o 7,1 procenta na 1,9 miliardy korun. V Rumunsku klesly tržby o 1,7 procenta na 1,7 miliardy korun. Na ostatních trzích rostly tržby o 27 procent na 1,5 miliardy korun.

Představitelé firmy se blíže nevyjádřili k výhledům na letošní rok. Podle odborníků by se nicméně hospodaření společnosti mělo letos zlepšovat. Petr Hlinomaz z BH Securities pro Českou televize příznivě glosoval vývoj marží, které se dostávají na úroveň roku 2006. Pokles roku 2007 prý firma překonala, a to nejen díky proběhlým akvizicím.

Analytik Komerční banky Josef Němý:

„Pokud budeme předpokládat, že nedojde k takovým kurzovým ztrátám jako v loňském roce, potom by měl čistý zisk za rok 2009 výrazně vzrůst, odhadujeme až dvojnásobně na 2,07 miliardy korun.“

Sanofi-Aventis chystá vytěsnění zbývajících akcionářů

Téměř 97 procent akcií Zentivy aktuálně drží francouzská farmaceutická firma Sanofi-Aventis. Překonáním 95procentní hranice podílu byly splněny podmínky pro zahájení procesu vytěsnění zbývajících menšinových akcionářů podle nizozemských zákonů. Sanofi-Aventis chce zahájit tento proces v nejbližší době.

Zentiva se zaměřuje na výrobu generik, což jsou levnější kopie originálních léků, kterým vypršela patentová ochrana. V roce 2007 klesl čistý zisk firmy o 36 procent na 1,41 miliardy korun. Celkově zaměstnává více než 6 tisíc lidí a má výrobní závody v Česku, na Slovensku, v Rumunsku a Turecku.