USA pomůžou bankám od špatných aktiv za bilion dolarů

Washington - Americká vláda utratí 75 až 100 miliard dolarů (asi 1,96 bilionu korun) na odkup toxických aktiv z portfolií bank zasažených finanční krizí. Americké ministerstvo financí to dnes uvedlo s tím, že peníze poslouží k nastartování celého programu zaměřujícího se na ozdravení domácího bankovního sektoru, v jehož rámci by se měly banky zbavit špatných úvěrů až za jeden bilion dolarů. Zapojit by se do něj měl i soukromý sektor.

Prostředky půjdou z vládního více než sedmisetmiliardového programu TARP (Troubled Asset Relief Program), který na podzim schválil Kongres. Chystaný program na úlevu bankám má tři části, peníze z něj budou postupně uvolňovány přes účty centrální banky (Fed) a Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC). Pomocí těchto finančních prostředků budou špatná aktiva kupovat veřejně-soukromá investiční partnerství.

Soukromý sektor jako hlavní plus

Právě zapojení soukromého sektoru je podle ministerstva hlavní devizou programu. Snížit by se mělo především riziko, které na sebe bere stát. Schválený plán je tak kompromisem mezi dvěma zvažovanými krajními alternativami. První z nich byla možnost, že banky špatné úvěry postupně samy odepíší, naproti tomu stál návrh na přímý odkup toxických aktiv americkou vládou.

Podle ministra financí Timothyho Geithnera bylo přijetí podobného programu nutností, protože současná situace bankovního sektoru stále brání oživení ekonomiky. „Banky jsou stále zatíženy špatnými investičními rozhodnutími a zdráhají se poskytovat úvěry,“ řekl Geithner.

Dnešní oznámení je opožděným druhým pokusem přesvědčit investory, že vláda Baracka Obamy má vážný zájem na osudu krizí zasaženého bankovního systému. První takové vystoupení ministra Geithnera z 10. února bylo pro investory pro svou vágnost velkým zklamáním a vyvolalo prudké poklesy na akciových trzích. Naopak v reakci na dnešní nový plán akcie bank prudce vzrostly a Dow Jonesův index amerického trhu zahájil vzestupem o téměř tři procenta.