Developer ECM se loni propadl do ztráty 2,5 miliardy korun

Praha - Hospodaření realitní společnosti ECM Real Estate Investments (ECM REI) vykázalo v roce 2008 ztrátu 92,1 milionu eur, tedy přibližně 2,5 miliardy korun. Předloni přitom činil čistý zisk firmy 25,6 milionu eur. Za celkový propad může podle společnosti především ztráta z přecenění majetku. Výsledek je téměř dvojnásobně horší, než očekávali analytici.

Čistou ztrátu z přecenění měla realitní společnost loni ve výši 44,67 milionu eur. O rok dříve naopak zisk ECM z přecenění činil 72,43 milionu eur. Čistá hodnota aktiv ECM se meziročně snížila o 43 procent na 140 milionů eur. Hodnota aktiv připadající na jednu akcii se snížila dokonce až o 65 procent na 20,3 eura. I v případě obou těchto ukazatelů byly odhady analytiků optimističtější. Developerovi se naopak dařilo v pronájmech a službách. Čistý zisk ECM se loni v tomto oboru zvýšil o 165 procent na 13,2 milionu eur.

Předseda představenstva a prezident ECM Milan Janků:

„Oznámené výsledky za rok 2008 jsou, jak jsme očekávali, silně ovlivněny pokračující nepříznivou situací na světových finančních trzích. Celý realitní sektor byl krizí značně poznamenán a mnohé společnosti se potýkají se stejnými potížemi, jako jsou obtížnější přístup k financování, rostoucí úroveň požadovaných výnosů a všeobecně nízká likvidita na trzích.“

ECM dříve vytvořila holding s PPF 

Akcie ECM REI se obchodují na pražské burze. Většinovým majitelem firmy je prostřednictvím společnosti ECM Group Janků. Začátkem března ECM Group oznámila vytvoření společného realitního holdingu se skupinou PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. PPF má mít v nové skupině majoritní podíl.

Portfolio ECM REI tvořilo ke konci roku 2008 celkem 22 projektů s plochou přes 620 tisíc metrů čtverečních. Vedle Česka firma podniká také v Rusku, Polsku a Číně. V Česku patří mezi hlavní projekty společnosti kancelářský komplex v Praze na Pankráci.