Americké akcie posílily nejvíce za posledních pět měsíců

New York - Americký akciový trh dnes prudce vzrostl a jeho hlavní Dow Jonesův index získal asi 500 bodů čili skoro sedm procent. Nejlepší jednodenní výkon za posledních téměř pět měsíců podaly akcie díky reakci investorů na dlouho očekávaný vládní plán na očištění bankovního sektoru od toxických hypotečních aktiv, která ochromují úvěrové trhy a oddalují oživení ekonomiky.

Dow Jonesův index v závěru vzrostl o 497,48 bodu, tedy 6,84 procenta, na 7775,86 bodu. Širší index S&P 500 posílil o 7,1 procenta na 822,91 bodu. Index trhu Nasdaq vyskočil o 6,76 procenta na 1555,77 bodu.

Na plán ministra financí Timothyho Geithnera, který chce doplnit veřejné peníze výraznou účastí soukromého sektoru, reagovaly prudkým růstem zejména akcie bank. Pro banky by plán měl být zásadním krokem, který povede k obnovení jejich úvěrové aktivity a nastartování klesající ekonomiky. Akcie Citigroup a Bank of America si připsaly téměř 20 procent a souhrnné bankovní indexy KBW a S&P posílily o deset až 15 procent.

„Je zde konečně alespoň nějaký plán. Je to známka pohybu, což je povzbudivé,“ řekl Peter Jankovskis z OakBrook Investments v Illioins. „Trh je rád, líbí se mu to, je to vyjádření důvěry Geithnerovi,“ uvedl Kevin Kruszenski z clevelandské Key Bank Capital Markets. První Geithnerův pokus o prezentaci tohoto plánu z první poloviny února přitom skončil fiaskem a trhy na něj reagovaly prudkým poklesem na dvanáctiletá minima.

Posílily i akcie stavebního či petrochemického sektoru

Další impulz k růstu dnes přišel ze sektoru realit. Akciím stavebního sektoru pomohly údaje o únorovém pětiprocentním vzestupu prodeje starších rodinných domů v USA.

Index stavebních firem vzrostl téměř o pět procent. Výrazně rostly také akcie ropných společností, jimž pomohl asi tříprocentní vzestup cen ropy a zpráva o velké fúzi mezi kanadskou Suncor Energy a Petro-Canada. Akcie koncernů Chevron a ExxonMobil získaly čtyři až pět procent.


Na devizovém trhu plán očištění bankovního sektoru od toxických aktiv oslabil přitažlivost bezpečných nízkoúročených měn, dolaru, a zejména jenu, a posílil naopak euro a měny s vyššími úroky jako australský a novozélandský dolar. Evropská měna získala podporu i prohlášením šéfa Evropské centrální banky Jeana-Clauda Tricheta, podle něhož se ECB bude zdráhat snižovat úroky směrem k nule.

Timothy Geithner
Zdroj: ČT24/ČTK