EU se s Jižní Koreou předběžně dohodla na volném obchodu

Soul - Evropská unie a Jižní Korea dosáhly předběžné dohody o volném obchodu, přestože ve smlouvě ještě zbývá několik sporných bodů. Ministři obchodu Jižní Koreje a EU se budou dohodou zabývat při příležitosti dubnového summitu skupiny největších ekonomik světa G20 v Londýně. Na dohodě pracují již téměř dva roky, jejímu uzavření však dosud bránily neshody ohledně automobilového sektoru a dalších otázek. Dohoda je považována za důležitý krok v době obav z růstu protekcionismu v důsledku světové hospodářské krize.

„Úspěšná dohoda o volném obchodu mezi Jižní Koreou a EU pošle signál, že svět by se měl držet obchodního liberalismu a odmítat protekcionismus,“ uvedl hlavní jihokorejský vyjednávač I Hje-min. Dodal, že nyní záleží na ministrech, zda bude dohoda dokončena.

EU a Jižní Korea jsou významnými obchodními partnery. Hodnota vzájemné obchodní výměny v loňském roce dosáhla 98,4 miliardy dolarů (1,9 bilionu korun). Cílem dohody o volném obchodu je zrušení zhruba 97 procent cel během příštích pěti let.