Vláda dá na podpory v nezaměstnanosti víc než dvojnásobek

Praha - Místo pěti miliard, se kterými původně počítal státní rozpočet na letošní rok, vyčlení vláda na podpory v nezaměstnanosti 11,5 miliardy, tedy víc než dvojnásobek. Řekl to dnes mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Sezemský s tím, že ministři navýšení schválili na svém pondělním jednání. Důvodem je rychlý nárůst počtu lidí bez práce, který se v Česku začal projevovat v souvislosti s příchodem světové ekonomické recese.

„Rozpočtovaný objem prostředků vychází z odhadů vývoje ekonomiky a trhu práce z léta roku 2008 a neodpovídá zhoršenému ekonomickému vývoji v posledních měsících,“ řekl dnes Sezemský.

Přestože česká ekonomika začala dopady krize pociťovat už během podzimu, začaly firmy ve velkém propouštět teprve v prvních měsících nového roku. V únoru vyskočila míra nezaměstnanosti na 7,4 procenta, ještě v lednu přitom dosahovala jen 6,8 procenta. Počet lidí bez práce, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání, se zvýšil o 33 tisíc na necelých 420 tisíc.

Do půlky března vyplatil stát na podpory tři miliardy

Rostoucí nezaměstnanost je přitom celorepublikový problém. Statistiky v únoru rostly u všech 77 úřadů práce v zemi. Jen za první dva měsíce letošního roku tak stát na podpory v nezaměstnanosti vyplatil 1,79 miliardy korun, což představuje přes 35 procent schváleného rozpočtu na celý rok. K 18. březnu potom celková částka vyplacená na podpory v nezaměstnanosti podle Sezemského činila přes tři miliardy korun.