Konec vlády trhy neovlivní, může oslabit korunu

Praha - Podle analytiků by dnešní vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka (ODS) nemělo mít příliš významný vliv na finanční trhy v tuzemsku. Je možné, že se krátkodobě odrazí na kurzu koruny. Svaz průmyslu a dopravy však vyslovení nedůvěry ministerskému sboru v době českého předsednictví Evropské unii vnímá jako velmi negativní signál celému společenství. Podobného názoru je také Hospodářská komora, která dodává, že pád vlády řešení vážného stavu ekonomiky nepomůže.

„Vláda byla tak slabá, že její hospodářská politika z logiky věci byla kompromisní. A tedy pád vlády nepřinese zásadní obrat,“ uvedla analytička společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. Rovněž podle analytika Patria Finance Davida Marka by vláda v dalších týdnech a měsících mohla vládnout v demisi a hledat řešení politické situace.

Marek dále tvrdí, že pro obchodování s korunou a akciemi jsou důležitější zahraniční trhy, averze k riziku, makroekonomický vývoj a regionální spojitosti. „Finanční trhy jsou často zbrklé a lze předpokládat, že by pád vlády mohl krátkodobě oslabit korunu až k 27,50 Kč/EUR,“ upřesnila Šichtařová. Česká měna dnes po nevyrovnaném obchodování mírně oslabila na 26,93 Kč/EUR a 19,90 Kč/USD.

Člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Tomáš Sedláček vnímá dnešní vyslovení nedůvěry Topolánkově vládě velmi nešťastně. Poznamenal, že se to stalo téměř dokonale uprostřed českého předsednictví EU, a strhává tak jeho kredibilitu.

Míl: Špatné jméno budeme napravovat dlouho 

Naopak Svaz průmyslu a dopravy ČR považuje vyslovení nedůvěry vládě v době předsednictví ČR v Evropské unii za negativní signál celé EU a za událost, zhoršující image celé země. „Špatné jméno, které jsme si tím udělali, budeme napravovat dlouhou řadu let,“ reagoval prezident Svazu Jaroslav Míl. „Pokud opozice chtěla vládu shodit, měla to udělat až 1. července, ale nikoliv v době předsednictví,“ dodal pro Českou televizi bývalý šéf ČEZu.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl:

„Tímto hlasováním Česká republika podpořila argumenty francouzského prezidenta Sarkozyho, který poukazuje na to, že malé země jsou nestabilní a nestačí na roli vést Evropu.“

Šéf Hospodářské komory Petr Kužel očekává, že by se mohla zhoršit i schopnost české politické reprezentace aktivně a rychle přijímat opatření nutná na podporu a stabilizaci tuzemské ekonomiky. „Jeho stabilizaci a obnovení důvěry v českou ekonomiku včetně bankovního trhu považuje komora v současné době za klíčovou prioritu, k níž je třeba společně napnout síly všech zainteresovaných stran včetně politické reprezentace napříč celým spektrem. Hlasování o nedůvěře vládě proto považujeme za krok vedoucí k destabilizaci české politické scény i hospodářské sféry,“ řekl Kužel.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka je otázka, co se stane s dluhopisovým trhem. „Přece jenom v situaci, kdy Česká republika nebude mít silnou vládu, tak nikdo neví, jak se bude vyvíjet hospodaření veřejných rozpočtů. Jestli ministerstvo financí dokáže ukočírovat tu negativní situaci, která tu je, ten rostoucí deficit, který se dá pro letošní rok očekávat. Už dneska vidíme , že fakticky státní dluhopisy klesají v ceně a tudíž rosou náklady na správu státního dluhu,“ řekl v České televizi Dufek.

Vydáno pod